nieuws

Kerkrade sluit akkoord met omstreden Van Pol

bouwbreed

Van Pol Beheer mag in Kerkrade een nieuw winkelcentrum en 68 appartementen, een theater en een bibliotheek gaan bouwen. De gemeente sloot gisteren een akkoord op hoofdlijnen met Van Pol Beheer. Het nieuws is opmerkelijk, omdat justitie eigenaar Piet van Pol verdacht wordt van het betalen van smeergeld aan voormalig VVD-senator en wethouder in Roermond, Jos van Rey.

Een deel van de gemeenteraad van Kerkrade liet tijdens het eerdere overleg met Piet van Pol weten af te willen van Van Pol. Maar burgemeester en wethouders van Kerkrade zagen geen reden om de contacten louter vanwege een nog onbewezen verdenking door justitie af te breken.

Begin dit jaar deed de recherche invallen in de woning van Van Pol en diens bedrijf in Roermond. Deze invallen volgden op eerdere huiszoekingen in woningen van Jos van Rey, diens kinderen en in het stadhuis van Roermond. De van corruptie verdachte Jos van Rey trad vervolgens af als senator en wethouder. Van Pol zag de orders vervolgens fors teruglopen, moest reorganiseren en een deel van zijn personeel ontslaan.

Eergisteren zei Jos van Rey nog in het tv-programma WNL op Zondagdat hij anders dan justitie beweert nooit geld van zijn vriend Piet van Pol heeft aangenomen. Van Rey zei daarin “verbijsterd’’ te zijn over de verdachtmakingen rond Van Pol, die daaronder zeer te lijden heeft gehad.

De verdenking door justitie is voor Kerkrade geen reden om hem als een paria te behandelen. Integendeel, het bod van Van Pol was volgens burgemeester Jos Som marktconform. “Er zijn dus geen cadeautjes uitgedeeld aan de ontwikkelaar, Kerkrade krijgt waar voor zijn geld’’, zei Som gisteren.

Het heeft 12 jaar geduurd voor er duidelijkheid kwam rond de noodzakelijke facelift van het nieuwe centrum van Kerkrade. Burgemeester Som noemt het met Van Pol bereikte akkoord “een historische mijlpaal in de geschiedenis van Kerkrade’’. Tevens bevat de overeenkomst het schetsontwerp dat Van Pol Beheer in samenwerking met Engelman Architecten heeft uitgewerkt.

De bouw gaat vele miljoenen kosten. Er moet nog een koopovereenkomst worden uitgewerkt. Begin oktober wordt naar verwachting gestart met het bouwrijp maken van de gronden. Als alles volgens de plannen verloopt zullen winkelcentrum, woningen en theater annex bibliotheek eind 2015 open gaan, aldus de gemeente. De provincie is bereid geld in het project te steken.

De gemeenteraad moet wel nog akkoord gaan. Het project staat op 26 juni op de agenda.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels