nieuws

‘Het helpt natuurlijk dat je 
al langer samenwerkt’

bouwbreed

De situatie in de woningbouw is dramatisch te noemen, maar in de recreatiebouw gaat het minder slecht. Landal Greenparks, een van de grootste uitbaters van recreatieparken, voegt deze zomer 65 nieuwe, en zeer luxe vakantiewoningen toe aan recreatiepark Sluftervallei. Van Wijnen realiseert de bouw in krap een half jaar.

V an Wijnen is letterlijk en figuurlijk de huisbouwer van Landal. “De kans is groot dat recreanten bij Landal een huis huren dat wij gebouwd hebben”, zegt projectleider Sybout Reitsma. “We hebben dit jaar ook al een appartementengebouw van Landal op Terschelling opgeleverd.” In veel parken lijken die vakantiewoningen sterk op elkaar, maar de nieuwbouw op Texel krijgt een wat meer lokaal karakter. “Het moet een beetje een Texelse sfeer uitstralen door de vormgeving te baseren op Texelse boerderijen en schapenboeten. Dat is best gelukt”, vindt Reitsma. “Dit zijn bovendien erg luxe huizen, met meerdere badkamers en sauna, en gebouwd in 56 werkbare dagen.”

Vorige week leverde Reitsma de eerste woningen op. De laatste moeten begin juli klaar zijn. Dat lijkt een ongelooflijk tempo; Van Wijnen startte met de bouw in januari van dit jaar. “Het is een combinatie van virtueel bouwen, lean-methodes en ketenintegratie. En het helpt natuurlijk dat je al lang samenwerkt.” De woningen bestaan uit een prefab betoncasco, kanaalplaatvloeren en een kap van houtskeletbouw. Maar dat betekent nie t dat er magazijnen vol liggen met onderdelen van een vakantiewoning. “De fabricage is ‘just in time’, dus de logistiek moet enorm goed op elkaar afgestemd worden. Als iets klaar is, wordt het vrijwel direct gebruikt op de bouwplaats. Grote voorraden zijn gewoon te kostbaar.”

Inmiddels worden er twaalf huizen per week afgeleverd, en is de oplevering zelfs een maand vroeger dan vooraf gepland. “En dat terwijl het weer dit voorjaar niet bepaald heeft meegewerkt.” Toch had de bouwer al vroegtijdig rekening gehouden met winterse omstandigheden. “Vorst in de grond geeft problemen met de fundering, dus werden bouwputten afgedekt met isolatiedekens. Met de bouwmethode die wij hanteerden hadden we het casco in zeven dagen staan en was het meteen wind- en waterdicht, omdat de kozijnen al voor het metselwerkworden geplaatst. Op dag tien begint dan al de afbouw.”

Projectgegevens

Project:65 luxe recreatiewoningen bungalowpark De CocksdorpOpdrachtgever/ontwikkelaar:Van Wijnen RecreatiebouwRealisatie:Van Wijnen Heerhugowaard B.V.Ontwerp:Jan van Tellingen Architecture & Creative Consult, ZeistBouwtijd:6 maanden

Reageer op dit artikel