nieuws

Gemeenteraad Gouda haaltstreep door stationsplan Multi Vastgoed

bouwbreed

Er komt geen goedkeuring voor het plan van Multi Vastgoed voor de ontwikkeling van het Goudse stationsplein tot winkelgebied. Uit een debat woensdagavond bleek dat de gemeenteraad in grote meerderheid het voorstel verwerpt als er over twee weken over gestemd wordt.

Het grootste bezwaar van de raad was dat in de laatste versie van het plan de hoeveelheid winkels was teruggebracht tot twee, en dat een nieuwe ontsluitingsweg uit het plan was geschrapt. Volgens de raadsleden zou de verkeerslast daardoor te zwaar op de omliggende wijken drukken.

Een paar jaar geleden kreeg Multi Vastgoed nog de handen op elkaar voor een ambitieus plan waarbij een groot deel van het busstation, een deel van de panden eromheen en een verpauperd woonblok plaats maakten voor een winkelplein met 18.000 vierkante meter retail.

Gouda zit al jarenlang in de maag met de zuidzijde van het stationsgebied. Het allegaartje van busstation, kerk, kantoorpanden en verpauperde huizen maakt het een onaantrekkelijke entree voor de binnenstad. Bovendien is het erg slecht bereikbaar voor autoverkeer. Multi Vastgoed beloofde in het oorspronkelijke plan een nieuwe wandelpromenade naar de binnenstad, omringd door winkels.

De praktijk bleek weerbarstiger. De economische opvering bleef uit, en bereikbaarheidsmaatregelen bleken duurder dan gedacht. In verschillende versies van het plan bracht de ontwikkelaar het winkeloppervlak dit voorjaar uiteindelijk terug tot 7.000 vierkante meter. “De ingrepen en de overlast zijn nog te verdedigen als Gouda de mooie entree krijgt uit het oorspronkelijke plan”, zei D66-raadslid Harry van den Haak. “Maar in dit plan is die balans zoek.” Van den Haak benadrukte te hopen dat Multi toch aan boord blijft.

Een aantal fracties gaf het plan toch nog een kans als de ontsluitingsweg wordt gerealiseerd, maar volgens Multi’s projectleider Rogier Hendriks is dat een illusie.

Hendriks wilde niet op de stemming vooruitlopen. “Ik kan wel een scenario schetsen in het geval de raad besluit de deur dicht te gooien: een nieuw goed plan komt er niet. Het ligt voor de hand dat wij de reeds verworven panden per stuk in de verkoop doen. Als er dan een andere ontwikkelaar het van ons wil overnemen, dan kan dat. Maar als het ons al niet gelukt is… Wij zijn hier al vijf jaar mee bezig.”

Reageer op dit artikel