nieuws

Cao-overleg metalektro op scherp na ultimatum

bouwbreed

Werknemers in de metalektro (grootmetaal) gaan actievoeren als werkgevers het laatste cao-bod niet snel van tafel halen.

Dat hebben vakbonden FNV Bondgenoten en CNV Vakmensen laten weten. Zij hebben werkgeversorganisatie FME-CWM tot volgende week woensdag de tijd gegeven om de onderhandelingen te hervatten. “Maar nieuw cao-overleg heeft alleen zin als het cao-bod van de werkgevers van tafel gaat”, waarschuwt CNV-onderhandelaar Peter de Jong. “Wat er nu ligt, is niet constructief en absoluut onvoldoende voor een akkoord. De werkgevers lijken er vooral op uit om bestaande arbeidsvoorwaarden te verslechteren.”

Bonden eisen een loonsverhoging van 2,5 procent voor de 150.000 monteurs, lassers, elektrotechnici en metaalbewerkers in de sector. FME wil zeker tot volgend jaar februari vasthouden aan de nullijn. “De nieuwe cao moet per 1 juli ingaan, maar met de eerste loonsverhoging willen zij wachten tot 1 februari volgend jaar. Zo komen we er niet uit met elkaar”, zegt De Jong. Hij noemt het loonbod van de vakbonden reëel. “De metaalsector staat er ondanks de crisis goed voor. Er wordt volop geïnvesteerd, zo’n 4 tot 10 procent meer dan vorig jaar.”

Ook andere werkgeversvoorstellen – verruiming werktijden, schrappen baangarantie bbl-leerlingen en handhaving lage jeugdlonen – zijn bij vakbonden niet in goede aarde gevallen. “Als je jongeren wilt bewegen om voor de techniek te kiezen, dan moet je komen met aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden in loon, werktijden, zekerheid in een vast contract en goede opleidingen”, zegt Jos Brocken, onderhandelaar namens FNV Bondgenoten. Hij voorspelt harde acties als werkgevers niet bewegen. “Als de werkgevers echt iets willen doen om de grootmetaal aantrekkelijker te maken voor vakmensen, dan gaan wij het gesprek weer aan. Maar als ze verder gaan op de ingeslagen weg van achteruitgang voor werknemers, dan voorspel ik dat we binnenkort flink actie gaan voeren.” Op 21 juni houden de bonden in ieder geval een actiedag, aldus Brocken.

FME kon gisteren nog niet reageren op het voor-ultimatum. Eerder verweet voorzitter Ineke Dezentjé Hamming de bonden dat zij hun ogen sluiten voor de “nieuwe economische realiteit”.

Reageer op dit artikel