nieuws

Breaam-NL voor Airport Garden City

bouwbreed Premium

Het project Airport Garden City in Lelystad ontvangt vandaag op vastgoedbeurs Provada het eerste Breeam-NL Gebiedsontwikkelingscertificaat.

Het keurmerk, dat de duurzaamheidsprestatie van een compleet gebied weergeeft, is voor Ontwikkelingsmaatschappij Airport Lelystad Almere (Omala) vooral een manier het project te toetsen. “Wij zijn zelf al bezig met duurzaamheid”, zegt Dennis Meerburg, ontwikkelaar bij Omala. “Voor ons is het een mooi instrument om te toetsen wat we hebben.”

Daarnaast hoopt de ontwikkelaar dat het keurmerk, dat de ontwikkelaar 25.000 euro gekost heeft, zich ontwikkelt als marketinginstrument. “Ik kan me voorstellen dat bedrijven die zich als duurzaam profileren zich graag vestigen in een gecertificeerd gebied. Althans, dat hoop ik.”

Breaam-NL gebiedsontwikkeling is sinds september 2011 operationeel. “In principe kunnen alle gebieden waar gebouwen worden ontwikkeld een keurmerk krijgen”, zegt directeur Stefan van Uffelen van de Dutch Green Building Council (DGBC), die het keurmerk ontwikkelt. “De beoordeling van het project is onderverdeeld in zes hoofdcategorieën: Bronnen, Ruimtelijke Ontwikkeling, Klimaat, Welzijn, Management en Synergie.”

Uiteindelijk krijgt de gebiedsontwikkeling tussen de 1 en 5 sterren. Airport Garden City krijgt er drie. Er zijn legio redenen om een certificaat aan te vragen, merkt Van Uffelen. “Voor sommige is het vooral een controle van het bestaande plan. Andere gebruiken het om de verduurzaming van het project naar een hoger plan te brengen.”

Later dit jaar verwacht Van Uffelen nog enkele certificaten uit te reiken, onder meer aan Ecomunitypark in Oostwolde. De directeur realiseert zich echter dat het aantal gebieden in ontwikkeling gestaag afneemt. “Dergelijke projecten zijn op dit moment gezaaid. Daarom werken we momenteel aan een speciale versie voor bestaande gebieden.”

Reageer op dit artikel