nieuws

Bouw bepleit afschaffing bouwleges

bouwbreed Premium

Het aandeel publieke kosten in de woningprijzen moet omlaag. Schaf de bouwleges af en verlaag de grondprijzen, bepleit Bouwend Nederland.

Aandeel publieke kosten moet lager

In de aanloop naar het debat dat de Tweede Kamer vandaag voert over het rapport van de commissie Huizenprijzen, heeft Bouwend Nederland nogmaals de oplossingen voor de woningbouwcrisis onder de aandacht van de Tweede Kamer gebracht. Belangrijkste boodschap is dat de overheden de bouw kosten opleggen die zeker in de huidige crisis niet meer te verantwoorden zijn.

De oplossingen liggen dan ook vooral in het terugdringen van de publieke kosten. Zo moeten de grondprijzen 40 tot 50 procent omlaag, zoals ook de vereniging van ontwikkelaars en bouwondernemers NVB al herhaaldelijk heeft laten weten.

In de perioden van stijging van de huizenprijzen stegen de grondprijzen heel sterk. Nu de huizenprijzen dalen, moeten de grondprijzen nog sterker omlaag, is de redenering. “De prijsstijging van woningen was in de periode 1995-2002 groter dan de stijging van de bouwkosten. Die is voornamelijk toe te schrijven aan de grondprijzen die met 400 procent zijn gestegen. De bouwkosten stegen in diezelfde periode met 60 procent”, zegt directeur economische zaken van Bouwend Nederland Joep Rats.

Inkomstenbron

Daarnaast wil de bouw ook af van de bouwleges. Het gevoel leeft sterk dat nu gemeenten getroffen worden door bezuinigingen, zij de leges zien als alternatieve inkomstenbron. Dat gevoel wordt nog eens versterkt door de grote en onverklaarbare verschillen in hoogte van de leges.

Bouwend Nederland-jurist Pieter Clerx wijst erop dat voor milieuvergunningen al jaren geen leges mogen worden geheven vanwege het publieke belang. Datzelfde belang speelt ook bij omgevingsvergunningen. Ook daarvoor zouden dus geen leges geheven mogen worden.

De Kamer zal vandaag moeten laten zien dat zij de bouw en de opbouw van de prijzen begrijpt en daar wat aan zal doen.

Reageer op dit artikel