nieuws

Zelfhulp op windmolens

bouwbreed Premium

Zelfhulp op windmolens

Op de Maasvlakte heeft veiligheidsbedrijf Falck twee oefentorens gebouwd waar onderhoudspersoneel leert hoe te ontsnappen uit een windmolen bij brand of een andere calamiteit. Speciale aandacht schenkt de training aan windmolenparken op zee, vertelt productontwikkelaar en instructeur Robert Pronk.

 

Voor wie is deze cursus bedoeld?

“Iedereen die op, in en met windmolens werkt, is verplicht deze opleiding te volgen. Denk aan bouwers, monteurs, schilders, elektrotechnici, surveyors, schoonmakers. Ze werken vaak op een afgelegen locatie. In een noodgeval zijn ze op zichzelf aangewezen.”

Wat leren de deelnemers zoal?

“Onder meer hoe te reageren in een noodsituatie. Het gaat om het beheersen van technieken als eerste hulp, klimmen, afdalen uit het noodluik langs een touw, overstappen op volle zee vanuit een boot op het platform, sea survival . Een belangrijk onderdeel is vertrouwen krijgen in het materiaal. Voordat je aan een draadje van 9 millimeter gaat hangen, moet je wel het vertrouwen hebben dat ’t houdt.”

Klinkt bijna als een commandotraining.

“Dat is natuurlijk sterk overdreven. Maar je moet wel wat in je mars hebben en in een goede conditie verkeren. Iedere deelnemer wordt sowieso eerst medisch gekeurd. Iemand met overgewicht komt bijvoorbeeld niet in aanmerking.”

Hoe zit het met hoogtevrees?

“Een dergelijk geval zijn we nog niet tegengekomen. Ik kan me wel voorstellen dat we deelnemers krijgen die enige bemoediging nodig hebben. Hoewel, mensen met hoogtevrees zullen niet snel kiezen voor werken in windmolens. Die gaan tegenwoordig 130, 140 meter de hoogte in.”

Wat is sea survival? Overleven op noodrantsoenen tot er hulp opdaagt?

“Voor het geval zich in het turbinehuis van een windmolen op een offshorepark een zodanig probleem voordoet dat je niet kunt blijven – rookontwikkeling of nog erger: brand – moet je weten welke procedure je moet volgen en hoe je de toren zo snel mogelijk kunt verlaten. Je kunt niet even de brandweer of de ambulance bellen. Die komen op zee niet langs.”

Reageer op dit artikel