nieuws

Vergeten ikoon van Rottterdam

bouwbreed

Vergeten ikoon van Rottterdam

De steen die koningin Wilhelmina op tienjarige leeftijd in de Wilhelminapier in Rotterdam metselde werd in 1976 verwijderd maar keert na restauratie samen met een roestvrijstalen kopie terug in de kademuur. Een steenlegging is een spel met de tijd, zegt kunstenaar Arnoud Holleman die het restauratiewerk uitvoerde.

Hoe groot is de Wilhelminasteen?

“Het is een heel gevaarte. Hij weegt 2500 kilo en is gemaakt van Belgisch hardsteen. In oude steden vind je veel stoepgevels en trappen van deze steensoort.”

En de replica?

“Die is van roestvast staal en nauwelijks van het origineel te onderscheiden. ’t Is geen glimmend materiaal, het lijkt op gegoten gietijzer, de grijstint komt dicht in de buurt van het origineel. In de gieterij zagen ze nauwelijks verschil.”

Wat is het belang van deze steen?

“Het rare is dat vrijwel niemand het ding kent. Hij heeft zestig jaar voor Jan Doedel in de kade gezeten, niemand wist van het bestaan. Dat gaat wel vaker zo na een ceremonie. De plechtigheid krijgt veel aandacht en wordt vervolgens snel vergeten. De oude steen heeft bij de opening van woontoren Montevideo nog een tijdje in het trottoir gelegen. Daar werd hij niet bekender door.”

Niet ondenkbaar dat de nieuwe stenen een zelfde lot wachten.

“Ze worden wederom in de kademuur aangebracht. Als een soort naamplaatje voor de pier. Als je de tekst wilt lezen, moet je in een bootje stappen. Of de watertaxi of de Spido nemen.”

In één steen wordt een tijdcapsule verstopt?

“In de replica stoppen we een vragenlijst van hedendaagse Rotterdammers aan de toekomst. Bij een steenlegging liggen herinnering en vergetelheid dicht bij elkaar. In 2135 mag de vragenlijst worden geopend.”

Wat vraagt Rotterdam zoal aan de toekomst?

“Van alles en nog wat. Of Rotterdam straks nog bestaat. Een meisje van tien stelt de mooiste vraag: Ben ik beroemd geweest?’’

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels