nieuws

Stadsregio wil dezelfde taal spreken voor duurzaam bouwen

bouwbreed

Bouwpartijen en overheden in de stadsregio Arnhem-Nijmegen willen een eenduidige aanpak van duurzaam bouwen. Vrijdag sloten ze Het Groene Akkoord, waarin staat dat er voortaan één taal wordt gesproken.

Die taal is GPR Gebouw, de berekeningsmethodiek voor kwaliteit en duurzaamheid van gebouwen. GPR (Gemeentelijke Praktijk Richtlijn) werd ontwikkeld door W/E adviseurs en de gemeente Tilburg. De 19 gemeenten in de stadsregio, een groot aantal corporaties, bouwers en ontwikkelaars stellen nadrukkelijk nog geen gezamenlijke eisen of ambities voor duurzaam bouwen op te stellen. Die moeten voor iedere gemeente afzonderlijk worden bepaald. Het gaat er vooral om dat er een lingua franca voor duurzame projecten komt, om de discussie over welke berekeningsmethode wordt gebruikt weg te nemen.

Eugène Jansen, directeur bij corporatie Oosterpoort, denkt dat het akkoord de samenwerking tussen de partijen zal verbeteren. “We boeken voortgang door aan te sluiten op de gemeenschappelijke energie, in plaats van te focussen op nieuwe regels waar men onderuit wil komen.”

Over twee jaar wordt bekeken of de methodiek werkt. Ook binnen de stadsregio worden nog veel gebouwen ontworpen met de rivaliserende Breeam-berekeningsmethode.

Reageer op dit artikel