nieuws

SP wil boete ‘slurpende’ woningen

bouwbreed Premium

De SP wil dat eigenaren van woningen met een slecht energielabel extra belasting betalen. “Zonder prikkel investeert niemand in duurzaamheid.”

Energielabel gaat bouw anders niet helpen

Minister Blok (wonen) lanceerde vorige week een nieuw plan voor het energielabel. Voor vier tientjes moeten consumenten zelf een light-variant kunnen opstellen. Willen ze een preciezer beeld, dan schakelen ze deskundigheid in en krijgen ze een energiecertificaat.

Paulus Jansen van de SP is niet enthousiast over het voorstel van de minister. De bouw en de gebouwde omgeving schieten er volgens hem niets mee op. “Dit leidt echt niet tot meer investeringen. Ik mis opnieuw een stok achter de deur”, reageert Jansen.

De SP’er meent dat consumenten en corporaties een drukmiddel nodig hebben om te investeren in isolatie of HR+-glas. Hij denkt aan een systeem van toeslagen en kortingen op de OZB en het eigenwoningforfait. “Gemiddeld kan dat bedrag oplopen tot 200 euro per jaar.”

Barbara Visser van de VVD gruwt van belastingprikkels. “Laat vooral aan de consument over waarin hij wil investeren. De ene keer is dat een nieuwe keuken, de andere keer is dat misschien isolatie.”

Ook CDA’er Raymond Knops vindt dat de overheid ver moet blijven van dergelijke belastingverhogingen. “Als je een groter huis hebt, betaal je al meer energiebelasting.”

Onzin, vindt Jansen: “Bij auto’s doen we het ook zo.”

De Tweede Kamer gaat vandaag met minister Blok in debat over bouwregels én het al zo lang omstreden energielabel. Het CDA en de VVD noemen het nieuwe voorstel van de minister beter dan wat het was, maar blijven sceptisch. Van de voorgestelde boete voor mensen die geen label aanvragen, willen ze af.

Het idee van ontwikkelaars en bouwers om iedereen een basislabel te verstrekken, spreekt VVD’er Visser aan. “Maar ze willen ook dat de overheid ze gratis aanbiedt. Daar hebben we, geloof ik, geen geld voor.”

Knops hoopt dat Nederland onder de Europese plicht uit kan komen. Ook Visser denkt in die richting. Blok reist binnenkort naar Brussel om over het energielabel te praten.

Reageer op dit artikel