nieuws

‘Ook lage btw voor kantoor’

bouwbreed Premium

De VVD-fractie in de Tweede Kamer wil de leegstand van kantoorruimte aanpakken door ook de btw voor de transformatie van kantoren te verlagen. De VVD denkt dat minister Blok (wonen) openstaat voor dit plan. Projectontwikkelaars zien er wel wat in.

VVD wil dat laag tarief ook geldt voor verbouwen van kantoorruimte

Kamerlid Johan Houwers kwam met dit plan tijdens het Kamerdebat over bouw en energie. Met de maatregel moet ook de bouw weer een impuls krijgen. Minister Blok toonde zich niet onwelwillend, maar beloofde er over enkele weken op terug te komen.

Het lage btw-tarief voor transformatie van kantoorruimte is al eerder op tafel gekomen, bij het samenstellen van het woonakkoord. Maar toen was het nog onduidelijk of de Europese Commissie een dergelijke maatregel zou bestempelen als ongeoorloofde staatssteun. Besloten werd om een lager tarief voor kantoren uit het woonakkoord te houden om de btw-verlaging voor bestaande bouw wel te kunnen doorvoeren. Inmiddels lijken de meeste juridische angels uit het voorstel gehaald te zijn.

Volgens directeur Jan Fokkema van de Neprom, de branchevereniging van projectontwikkelaars, zou de maatregel een stap in de goede richting zijn. “Bij dit soort vernieuwbouwprojecten gaat het vaak om grote bedragen, dus dan kan een verlaging van de btw net het verschil maken en de haalbaarheid van een plan kunnen verhogen. Het was natuurlijk ook een beetje vreemd dat de woningrenovatie een btw-korting kreeg, maar de rest van de bouw juist een verhoging. Het is lovenswaardig dat men dat een beetje wil rechttrekken.”

Volgens Fokkema mag het kabinet nog een extra stap zetten. “Om de bouw weer uit het slop te halen moet eigenlijk ook de btw voor nieuwbouw omlaag, want op die manier wordt een veel grotere keten in beweging gebracht. Dat geldt ook al voor transformatie, maar echte economische winst zit in de nieuwbouw.”

> pagina 3: VVD doet gooi naar beste bouwpartij

Reageer op dit artikel