nieuws

Nood woningbouwers stijgt

bouwbreed Premium

Bijna honderd woningbouwers zijn in 2012 failliet gegaan. Dat is bijna driemaal zoveel als het jaar ervoor.

Recordaantal faillissementen onder woningbouwers; dit jaar stabilisatie op hoge niveau

Dat blijkt uit gegevens van bouwgarantieverzekeraar Woningborg. In 2012 gingen 96 bedrijven bankroet, tegen 35 in 2011.

Het tempo waarin de bedrijven failliet gaan, lijkt echter niet te versnellen. De teller staat halverwege mei van dit jaar op 33 woningbouwers. Als dat cijfer wordt geëxtrapoleerd zijn er aan het eind van dit jaar bijna even veel faillissementen als vorig jaar.

Woningborg-directeur Peter van Noord verwacht dat het hoge aantal faillissementen onder woningbouwers voorlopig stand zal houden. “We zijn er echt nog lang niet. Ook volgend jaar zal het aantal faillissementen hoog zijn.” Behalve de ingestorte woningmarkt is volgens Van Noord ook de “defensieve houding” van de banken er oorzaak van dat bedrijven die het nog redelijk goed doen “de nek wordt omgedraaid”.

De Woningborg-directeur merkt voorts dat de corporaties “volkomen on hold ” staan. “Er komen nauwelijks nog nieuwe woningbouwprojecten bij. En de pijplijn met projecten stroomt leeg.” Dat deze maand vakantiegeld uitbetaald moet worden, zal de bouwers extra pijn doen.

Een kwart van de woningbouwers die failliet gingen, had nog koopwoningen in aanbouw op het moment van het faillissement. Het aantal koopwoningen dat de failliete bouwers onafgebouwd achterlaten, is de afgelopen jaren behoorlijk opgelopen. Waren er in 2009 nog 154 woningen in aanbouw op het moment van het bankroet, in 2012 was dat opgelopen tot 794 woningen. Dit jaar werden tot nu toe 263 woningen niet afgebouwd door acht verschillende bouwers.

De woningbouwers die dit jaar failliet gingen terwijl ze nog koopwoningen aan het bouwen waren, zijn Janssen Projecten uit Wijchen, BVR Bouw en Ontwikkeling uit Roosendaal, Van der Werf’s Bouwbedrijf uit Sint Nicolaasga, HKL Bouw uit Capelle aan den IJssel, Bouwbedrijf Regeling uit Beerzeveld, Mulder Obdam uit Obdam en Aannemingsbedrijf G. Bronkhorst uit Garderen.

J.M. Deurwaarder Bouwgroep, dat eerder deze maand failliet ging, staat niet in de lijst, omdat het bedrijf ten tijde van het faillissement geen koopwoningen meer in aanbouw had. Wel had de onderneming vier koopprojecten in voorbereiding: in Alkmaar, Heiloo en twee in Aalsmeer.

> pagina 7: goed bedrijf de nek omgedraaid

Recordaantal faillissementen onder woningbouwers; dit jaar stabilisatie op hoge niveau

2009 2010 2011 2012 2013

t/m 15 mei

– Aantal faillissementen 31 26 35 96 33

– Aantal gefailleerde 8 4 10 17 8

bouwondernemingen met

woningen in aanbouw

– Aantal af te bouwen woningen 154 177 668 794 263

Reageer op dit artikel