nieuws

Karakus: We moeten in Rotterdam gewoon doorbouwen

bouwbreed

Rotterdam wordt door zijn voortgaande bouwdrift “een spookstad van leegstaande gebouwen”, beweerde het Vpro-programma ‘De Slag om Nederland’. Grote schuldige: bouwwethouder Hamit Karakus. Die gaf in debat met zijn criticasters geen krimp: “Gewoon doorbouwen!”

De ongezouten kritiek in het tv-programma van met name architectuurhistoricus Wouter Vanstiphout op de ‘bouwbubbel’ raakte in de Maasstad een open zenuw. Veel Rotterdammers zijn trots dat de heiblokken blijven dreunen, ondanks de crisis. Tegenover het hagelnieuwe Centraal Station verrijzen kantoorkolos ‘First’ en (bijna af) het bonte wooncomplex Calypso. Verderop vorderen architectonische spektakelstukken als de Markthal en De Rotterdam. Winkelkubus Forum (‘Koopgoot 2’) moet het volgende superproject worden. Hoe kan dat, terwijl in de rest van Nederland bouwprojecten worden stilgelegd of afgeblazen?

Na verhitte discussies op internetfora stonden de kemphanen deze week tegenover elkaar. Vanstiphout herhaalt zijn dramatische claims. Rotterdam heeft een half miljoen vierkant meter lege kantoorruimte, dus voor wie bouwt ze nieuwe kantoren? “Er is geen markt voor kantoorruimte, Rotterdam bouwt voor beleggingen.” Karakus blijft er ijskoud onder. “U gelooft toch niet serieus dat een marktpartij gaat bouwen als er geen vraag naar is?” Hij wijst erop dat de gemeente een transformatieplatform heeft opgericht, dat al 150.000 vierkante meter incourante kantoorruimte een nieuwe bestemming heeft gegeven.

Een prima initiatief, reageert Vanstiphout. “Maar als je badkamer overstroomt ga je toch niet alleen dweilen? Je moet ook de kraan dicht doen!” Nieuwbouw verrijst vooral voor bedrijven die al in de stad zitten, constateert Vanstiphout. “Kijk maar naar het nieuwe First: daar trekken de Rotterdamse concerns Robeco en Nauta Dutilh in. Daarmee creëer je elders dus weer nieuwe leegstand.” Dat klopt in dit geval, reageert Karakus. “Maar een bedrijf bepaalt zelf waar het gaat zitten. U denkt toch niet dat ze in Rotterdam blijven als ik nieuwbouw verbied?”

V oor de wethouder wonen, ruimtelijke ordening en vastgoed is het zonneklaar waarom het draait: kwaliteit toevoegen. Zowel in de woning- als kantorenbouw. De voorspelde doorgroei van het inwoneraantal vereist hoogwaardige woningen en nieuwe voorzieningen, betoogt hij. Vooral in de binnenstad, want daar willen mensen wonen. Houdt de stad investeringen daar tegen, dan mist ze de slag en gaan potentiële bewoners en bedrijven naar elders .

O p het gebeid van winkels geldt bijna hetzelfde. Waarom steun voor Forum? Een discussie tussen winkeleigenaren en ontwikkelaar Multivastgoed over de mogelijke komst van de koopkubus m aakt veel duidelijk. Veel winkels hebben het al moeilijk dankzij internet. Zij vrezen de nekslag door nieuwe concurrentie. Argument van Multivastgoed dat Rotterdam-Centrum slechts bescheiden frictieleegstand kent, overtuigt niet. Evenmin als het argument dat ook bestaande winkels zullen profiteren van nieuwe formules. Karakus: “Als een marktpartij zo’n investering (500 miljoen, red.) wil doen, faciliteer ik hen.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels