nieuws

Installatie zet hondendrol om in stroom

bouwbreed

Installatie zet hondendrol om in stroom

Hondenhopen zijn een bron van hernieuwbare energie. Streetkleen uit het Britse Broughton veegt ze van de straat op en maakt er stroom en warmte van.

Streetkleen werkte in de afgelopen drie jaar aan een installatie die met hondenhopen zestig woningen van energie voorziet. De installatie vergist langs anaerobe weg de hopen tot methaan, CO 2 en meststoffen. De ‘Poopy Power’ zoals het systeem inmiddels heet, verwerkt de inhoud van de speciale afvalbakken die gemeenten overal plaatsen. Het systeem heeft dagelijks minimaal 500 kilo nodig. De maximale capaciteit bedraagt drie ton. Een automaat haalt de hopen uit de plastic zakjes waarin ze worden weggegooid. De zakjes worden op hun beurt schoongespoeld en weer herverwerkt. Het gas uit de hoop drijft een turbine aan die jaarlijks ruim 200.000 kilowattuur elektriciteit maakt. Het CO 2 en de warmte worden afgezet in de glastuinbouw. Het bedrijf verwacht er veel interesse voor van gemeenten: jaarlijks moeten die samen een hoop van ruim 700.000 ton opruimen. Opruimen betekent afvoeren naar stortplaatsen tegen ongeveer 75 miljoen euro per jaar.

Reageer op dit artikel