nieuws

‘Ik spreek de taal van de mensen met wie ik samenwerk’

bouwbreed

Bert te Winkel (51) is per 1 mei begonnen als directeur van het familiebedrijf Bouwbedrijf Rijk in het Zeeuwse Heinkenszand als opvolger van Piet Rijk. Te Winkel gaf vijftien jaar leiding aan Heijmans Bouw Zeeland, dat tot 2011 nog Walcherse Bouw Unie heette. Hij was daar eerst adjunct-directeur en daarna directeur. Voor zijn komst naar Rijk Bouw werkte hij een jaar voor Heijmans in Rotterdam.

Vanwaar deze overstap?

“Ik voelde me minder senang bij de enorme reistijden en ik was gewend aan een klein bedrijf waarin veel samengewerkt werd. Ik merkte dat ik het contact met de klanten en de bouwpartners begon te missen. Dat heeft ertoe geleid dat ik een aantal gesprekken gevoerd heb, onder meer met Piet Rijk. Hij heeft mij gevraagd in zijn plaats te treden. Daarbij wil ik graag in Zeeland blijven wonen.”

Wat maakt u geschikt voor deze functie?

“Allereerst mijn betrokkenheid bij de Zeeuwse samenleving. Mijn netwerk zit met name in het Zeeuwse en ik vond het jammer om dat op te laten drogen. Je spreekt de taal van de mensen met wie je samenwerkt. Voor mij zou het niet mogelijk zijn om leiding te geven aan een Zeeuws bedrijf als je er niet woont. Verder mijn organisatorische en technische kennis van het bouwvak.”

Wat gaat u precies doen?

“ Op korte termijn zorgen dat er voldoende werk is om deze groep van 45 gemotiveerde mensen aan het werk te houden. Daarnaast actief participeren in samenwerkingsmodellen met opdrachtgevers, ontwerpers, maar ook met onderaannemers en leveranciers. Zo kun je kennis boven water halen, primair om een project haalbaar te maken, secundair om er een redelijk belegde boterham aan over te houden.”

Wat wilt u bereiken in een paar jaar tijd?

“Het bedrijf verder op de markt zetten en uitbreiden als het volume zich herstelt en het aantal spelers afneemt. In potentie heeft dit bedrijf het vermogen om 20 miljoen euro te draaien, zoals we een paar jaar geleden nog deden. Voor mij is dat een heel mooi streven. Zo zijn we redelijk succesvol met ons Meerhuis-concept, een mooi voorbeeld van ketensamenwerking. Ik zie veel mogelijkheden om dat uit te bouwen.”

Waarom bent u zo verknocht aan Zeeland?

“Het is een geweldig gebied om te wonen. Ik houd van de dynamiek van de natuur en de seizoenen, die je terugvindt in de samenleving. ‘s Winters wat ingeslapen, maar in het voo rjaar bars t alles los en wordt er – met dank aan de vele toeristen – van alles georganiseerd.”

Reageer op dit artikel