nieuws

Gevelrenovatie versterkt monumentenstatus

bouwbreed

De renovatie van het pand op de hoek van de Kruiskade en de Karel Doormanstraat in Rotterdam versterkt de monumentenstatus. Niet alleen van het pand zelf, maar ook van de omgeving: het gebied van de Lijnbaan, stelt architect Luuk Dietz van Claus en Kaan Architecten in Rotterdam.

Berend Groeneveld van gevelbouwbe drijf Interdam Projects uit Ridderkerk sprak onlangs over ‘de nieuwe jas’ van het ‘Dream House aan de Kruiskade in Rotterdam’. Aanstaande vrijdag is het zover: juwelier Schaap & Citroen opent een nieuwe vestiging in het volledig gerenoveerde hoekpand, een ontwikkeling van Manhave Vastgoed in Rotterdam.

Het gaat om een Rijksmonument, gebouwd in 1955, ontworpen door Van den Broek en Bakema. “We hebben in zeer korte tijd, maar met veel liefde en zorg een veilige gevel uitgevoerd”, aldus Groeneveld. “Hier is niet bezuinigd op details. Kijk naar de diepe vinnen, het hoekdetail en de overgang van de plafonds naar de gevel. De vinnen zijn 50 centimeter breed, van aluminium, geëxtrudeerd op de zwaarste beschikbare pers. Ze zijn met interne beugels bevestigd en geborgd met schroefjes. Bij de andere huurder, een kledingwinkel, hebben we een geprefabriceerde stalen gevel aangebracht, een soort scheepshuid.”

Volgens Groeneveld is de gevel in de richting van zijn originele staat teruggekeerd. Dat bevestigt architect Luuk Dietz va n Claus en Kaan Architecten. “De oorspronkelijke gevel werd gekenmerkt door vlakken. Die verscheidenheid hebben we in textuur en diepte teruggebracht. Maar we hebben de kleur zoveel mogelijk bij elkaar gehouden. De 35 millimeter dikke vinnen zijn van geanodiseerd aluminium in rvs-look, de staalplaten zijn ijzerglimmergrijs gecoat.”

Casco

Het construc tie ve casco van het pand is behouden, maar wel versterkt. Het is een structuur van betonnen balken en kolommen, waartussen dunne betonvloeren van 12 tot 16 centimeter. Het casco is geheel gestript, de balken zijn aan de onderzijde versterkt met opgelijmde koolstof wapening en de vloeren hebben een constructieve deklaag gekregen. Onder het pand bevindt zich een betonnen kelder en het is gefundeerd op betonnen palen. Alle gevels zijn volledig vernieuwd. “De glasgevel op de begane grond is standaard, maar heeft een zeer grote inbraakwerendheid”, aldus Dietz. Claus en Kaan heeft studies gedaan naar de historische waarde van het Lijnbaangebied. “We hoopten met deze renovatie de mo nument enstatus te versterken”, benadrukt hij.

Reageer op dit artikel