nieuws

Energieoverschot efficiënt opslaan in vloeibare lucht

bouwbreed Premium

Het opslaan van energie met behulp van vloeibare lucht kan een aantrekkelijke methode zijn om de productiviteit van windturbines te vergroten.

In Engeland staan twee grootschalige installaties op stapel, die met een relatief hoog rendement elektrische stroom kunnen opslaan.

Met de sterke groei van met name offshore windturbines neemt de kans toe dat windturbines op een ”verkeerd” moment elektriciteit produceren, bijvoorbeeld ’s nachts wanneer de vraag naar elektrische stroom lager is dan overdag. Omdat het elektriciteitsnet het overschot aan elektriciteit lang niet altijd kan verwerken is het tijdelijk stopzetten van turbines in veel gevallen onvermijdelijk. Tenzij het mogelijk is om het surplus aan elektriciteit op te slaan. In de vorm van vloeibare lucht bijvoorbeeld.

Door een eenvoudige gashouder gedurende drie uur met vloeibare lucht te vullen is een overproductie van 5 gigawtt (5000 megawatt) aan windenergie op te vangen, zo stelt het Engelse Centre for Low Carbon Futures in een deze maand verschenen rapport. Deze hoeveelheid komt overeen met 10 procent van de piekvraag naar elektriciteit in het Verenigd Koninkrijk.

Reageer op dit artikel