nieuws

Boorwerk aan Sluiskiltunnel stil door treinongeluk

bouwbreed

Het boren aan de Sluiskiltunnel ligt sinds donderdag stil vanwege het treinongeluk in het Belgische Wetteren. De boormachine wacht op de aanvoer van nieuwe tunnelelementen.

De elementen worden per trein aangevoerd, maar het spoortraject Dendermonde-Gent is gestremd vanwege het ongeluk met een giftrein in Wetteren.

Het boorwerk naderde net zijn voltooiing. De tunnelboor heeft al 1090 meter afgelegd, en moet nog slechts 46 meter afleggen. In deze laatste fase is het van belang dat het boorwerk onafgebroken plaats kan vinden. In de afgelopen maanden werd 16 meter per dag geboord, waarvoor 46 elementen nodig zijn. Een alternatief met vervoer over de weg is lastig; een vrachtwagen kan slechts twee elementen per keer vervoeren. De projectorganisatie verwacht dat de situatie nog enkele dagen kan gaan duren.

Aannemerscombinatie BAM-TBI is daarbij wel afhankelijk van de opruimwerkzaamheden bij Wetteren. Vrijdag bleek dat die opnieuw vertraging oploopt. Door de vervuiling op en langs het spoor zijn de wagons nog niet opgeruimd. Ook moeten het spoor en de bovenleiding over 250 meter nog worden hersteld. Het opruimen van de wagons bleek donderdag niet mogelijk doordat de grond te instabiel bleek voor groot materieel. Er moet nu een nieuw, verharde route naar de rampplek worden aangelegd. Aannemerscombinatie BAM-TBI verwacht niet dat de vertraging gevolgen heeft voor de opleverdatum van de tunnel in 2015.

Reageer op dit artikel