nieuws

Bilfinger ruikt volop kansen in energiesector

bouwbreed

Bilfinger verlegt zijn focus steeds meer naar de sector energie. Specialisten worden opgekocht om optimaal te kunnen profiteren van werk uit landen als Duitsland, waar afscheid wordt genomen van de kernenergie.

De bouwdienstverlener uit Mannheim nam afgelopen maanden de ene na de andere energiespecialist over. Ingelijfd werden Maull (sterk in controletechniek), Grey Logix (automatiseringstechniek gastransport) en FRB (van ontwerp tot montage van hoogspanningsleidingen).

Bilfinger verwacht op de langere termijn veel werk uit de sector energie, ook al worden door de crisis momenteel veel grote opdrachten vooruitgeschoven. De orderportefeuille van de divisie energie is gevuld met werk voor 1,3 miljard euro. In het eerste kwartaal werd een omzet gedraaid van 283 miljoen euro.

In het segment industrie, waar het Haagse bureau Tebodin actief is, groeide de stroom opdrachten in de eerste drie maanden met een vijfde tot ruim een miljard euro. Het orderboek is vergeleken met een jaar eerder 11 procent toegenomen tot 2,9 miljard euro. Op de Europese markten bestaat momenteel duidelijk minder trek om installaties te bouwen.

De bouwtak van Bilfinger gaat het tweede kwartaal in met een werkvoorraad van 1,2 miljard euro. De onderneming verschuift zijn accent naar de (profitabeler) dienstverlening en slankt zijn uitvoerende bouw verder af. De bouwprestatie slonk in het eerste kwartaal met 29 procent tot 237 miljoen euro. De divisie gebouwen/facility noteerde in het eerste kwartaal een omzet van 483 miljoen, 11 procent minder dan begin 2012. In de orderportefeuille ligt voor 2,2 miljard euro werk te wachten.

Het aantal werknemers van Bilfinger steeg sinds april vorig jaar met 13 procent tot bijna 70.000. De algehele omzet daalde met 4 procent tot 1,9 miljard. Het concern heeft voor 7,7 miljard euro werk in portefeuille.

Reageer op dit artikel