nieuws

Baggeraar Deme ziet omzet met een vijfde toenemen

bouwbreed

De Belgische baggeraar Deme boekte in de eerste drie maanden van dit jaar een omzet van 525,5 miljoen euro, 21,5 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de Brusselse bouwgroep CFE en investeerder Ackermans & van Haaren.

De twee partijen, die elk voor 50 procent eigenaar van Deme zijn, stellen dat het orderboek van de baggeraar sinds eind december vorig jaar met 3,9 procent is ingekrompen. Deme begon in het eerste kwartaal onder meer met werken van het offshore windmolenpark van Northwind voor de Belgische kust, de nieuwe haven van Doha en het Wheatstone-project in Australië. Het baggerconcern zag in 2012 zijn omzet groeien tot 1,92 miljard euro (2011: 1,77 miljard euro). De nettowinst kwam uit op 89,4 miljoen euro.

Moederbedrijf CFE schreef in de eerste drie maanden van het jaar een omzet van 473 miljoen euro in de boeken, ruim 13 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. In de bouwdivisie steeg de omzet met 1,2 procent. De stijging met 19 procent in de divisie multitechnieken werd tenietgedaan door een terugval met 26 procent in de spoor- en wegentak. Die achteruitgang wordt door CFE toegeschreven aan het aanhoudende winterweer. Het bedrijf merkt echter op dat het orderboek met bijna een derde is gestegen ten opzichte van eind december. De Belgische aannemer rekent dit jaar op verdere omzetgroei.

De nettoschuld van CFE is gestegen van 400 miljoen euro eind december tot 517 miljoen euro eind maart. Dat komt door twee obligatieleningen. CFE is voor 47 procent in handen van het Franse Vinci. In Nederland opereert het bedrijf onder meer onder de naam Geka Bouw, dat onder meer betrokken is bij de bouw van de Tweede Coentunnel en de spoortunnel Delft. De kwartaalcijfers van de Nederlandse bedrijven publiceert het concern niet.

Reageer op dit artikel