nieuws

‘All electric’ is de toekomst voor energieverbruik

bouwbreed

Stadswarmte is passé, de toekomst voor huishoudelijk energieverbruik is ‘all electric’.

Dat zegt Pieter Hameetman, directeur bij BAM Groep, en namens het concern betrokken bij de green deal voor energienotanulwoningen. “Stadswarmte is een verloren wedstrijd. Kap daarmee”, stelde de duurzaamheidsspecialist gisteren op de Dag van de Projectontwikkeling.

Niet dat stadswarmte niet duurzaamheid is, maar nieuwe duurzame ontwikkelingen komen alleen van de grond met de portemonnee van de klant als uitgangspunt, meent Hameetman. Door te kiezen voor energienotanul kan per klant gefinancierd worden. Bij energienotanul wekt de woning dezelfde hoeveelheid energie op die wordt verbruikt. De woning is extreem goed geïsoleerd, heeft zonnepanelen en is niet aangesloten op het gasnet, alleen op het elektriciteitsnet, waaraan het energie teruglevert.

“All electric is veel flexibeler en goedkoper dan stadswarmte”, aldus Hameetman. Met stadswarmte heb je te maken met een grote voorfinanciering. Hoe betaal je die terug? Vroeger kon je dat doen door duizend woningen neer te zetten. Tegenwoordig bouw je soms maar dertig woningen.”

Volgens de BAM-directeur zijn grote bouwers als Ballast Nedam, Volker Wessels, Dura Vermeer en BAM eensgezind over hoe de gebouwde omgeving aangepakt kan worden. Energienotanul wordt als de toekomst gezien. Zowel voor nieuwbouw als bestaande bouw.

De grote bouwers wisselen op dit moment intensief kennis uit. “We hebben elkaar gevonden op het doel, niet in de oplossingen”, aldus Hameetman. “Iedere bouwer heeft zijn eigen concept. Doel is 7 miljoen woningen te verduurzamen. Het belang van de groep bouwers is te zorgen dat er een markt komt. Dat is de reden dat we samenwerken.”

> pagina 6: Website ‘Ezie’ wil consument energiezuinig maken

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels