nieuws

Aerogel isoleert glaspanelen onderzoeksstation op Zuidpool

bouwbreed

Het Britse onderzoekstation op Antarctica heeft glaspanelen met een vulling van aerogel. Het doorschijnende materiaal heeft een uitzonderlijk hoge isolatiewaarde.

Onderzoeksstation Halley VI is begin dit jaar officieel geopend. Het is optimaal afgestemd op het barre klimaat op de Zuidpool waar temperaturen tot -60 graden Celsius en windsnelheden van meer dan 160 kilometer per uur geen uitzondering zijn. Het gebouw staat op telescopisch uitschuifbare poten die onderaan zijn uitgerust met reusachtige ski’s. Met die combinatie kan het station zichzelf boven de sneeuw drukken en zonodig worden verplaatst naar een andere locatie.

Om de onderzo ekers in het station ook wat daglicht te gunnen is de gemeenschappelijke ruimte in de centrale module uitgerust met grote glaspanelen. Die zijn geleverd door het Duitse Okalux dat in het topsegment glaspanelen heeft gevuld met aerogel. Dat materiaal wordt ook wel bevroren rook genoemd en heeft een poriëngehalte van 97 procent en een gewicht van slechts 75 gram per liter. De poriën zijn met 20 nanometer kleiner dan de omvang van de moleculen van de gangbare gassen in isolatieglas. De gasmoleculen kunnen zich dus niet verplaatsen binnen het materiaal zodat er minimale uitwisseling van warmte plaatsvindt. Extreem lage U-waardes van 0,28 W/M2K zijn haalbaar. Aerogels zijn ontwikkeld ten behoeve van de ruimtevaart en werden aanvankelijk vooral gebruikt voor de isolatie van ruimtestations of gevoelige onderdelen daarvan. Op aarde vindt het materiaal van producent Cabot behalve naar het poolstation meer en meer haar weg naar duurdere winkelcomplexen, sporthallen en zwembaden.

Reageer op dit artikel