nieuws

Waarde ontwerpopdrachten architecten zwakt verder af

bouwbreed Premium

De waarde van de ontwerpopdrachten voor architecten is vorig jaar gezakt tot 70 procent onder het niveau van 2007. Een klein lichtpuntje vormt de markt voor renovatie en het herstel van woningen.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek constateert dat in 2012 de totale waarde van de door architecten ontvangen ontwerpopdrachten 15 procent ligt onder het peil van een jaar eerder. In de sector nieuwe woningen viel bijna een kwart van het werk weg. Een kleine pleister op de wonde is dat de orderstroom vanuit herstel en renovatie van woningen met 7 procent toenam. In de sector utiliteitsbouw is de afkalving minder groot dan in de woningbouw. De waarde voor de ontwerpers nam met 11 procent af. Bij de renovatie van de bedrijfsgebouwen slonk het werk met een vijfde. De relatief bescheiden krimp in de sector utiliteit is feitelijk schijn. De bouw van vooral kantoren en bedrijfshallen heeft de grootste klappen al achter de rug. Sinds 2007 is tweederde van de omzet verdwenen.

De prijzen van bestaande woningen lagen in het eerste kwartaal gemiddeld 8 procent lager dan een jaar eerder. In Drenthe was – met een daling van 10 procent – de waardevermindering het grootste. In Zeeland daarentegen bleef het verval beperkt tot 4 procent. Behalve in Drenthe ligt de waardevermindering in Utrecht, Noord-Holland en Noord-Brabant boven het landelijk gemiddelde van 8 procent. In de eerste drie maanden van het jaar werden 4 procent minder woningen verkocht dan in het eerste kwartaal van 2012. Uitzonderingen vormen Noord-Holland en Zeeland, waar juist meer woningen van eigenaar wisselden.

Reageer op dit artikel