nieuws

Volker Wessels herontwikkelt met Ballast Nedam foodcenter

bouwbreed Premium

Alleen Volker Wessels Vastgoed/Ballast Nedam ziet heil in de herstructurering van het Food Center in Amsterdam-West. De handelsbedrijven verhuizen naar een nieuw complex aan de noordkant van het terrein. Nabij de Jan van Galenstraat ontstaat vervolgens plek voor een nieuwe wijk met ruim 1500 huur- en koopwoningen.

Drie jaar geleden begon de gemeente een aanbesteding voor de herontwikkeling van het gebied. Slechts één consortium heeft eind vorig jaar een onvoorwaardelijke inschrijving gedaan. Ontwikkelaar AM en de combinatie Bouwfonds/Ymere vinden de risico’s te groot.

Regiomanager Mona Rademaker van Volker Wessels Vastgoed begrijpt de scepsis. “Het gaat om een heel complex en langdurig project. We moeten eerst grote investeringen doen in nieuwe bedrijfsgebouwen voordat de bouw van woningen kan beginnen. Maar binnen ons consortium bevindt zich een grote verscheidenheid aan bedrijfsonderdelen – van parkbeheer tot de verkoop van zonnepanelen en infrastructurele werken – dat van deze omvangrijke gebiedsontwikkeling kan profiteren. Daarom durven wij het wel aan.”

Het consortium denkt twintig jaar nodig te hebben om het bedrijfsterrein van 23,5 hectare een totaal ander aanzien te geven. Amsterdam draagt maximaal 20 miljoen euro bij.

De ontwikkeling start met de bouw van een nieuw Food Center. De handel in vlees, vis, aardappelen, groente en fruit voor de Amsterdamse horeca vindt straks plaats in nieuwe bedrijfshallen met een oppervlakte van circa 100.000 vierkante meter. Belangrijk onderdeel van het plan is de restauratie van de Centrale Markthal. Nog voor de zomer besluit de gemeente over de gunning.

Reageer op dit artikel