nieuws

Vink Bouw wint titel beste leerbedrijf

bouwbreed

Aannemer Vink Bouw in Nieuwkoop is uitgekozen als Beste Leerbedrijf van Nederland. “Goed nieuws voor ons maar vooral ook een opsteker voor de hele sector”, stelt Vink-directeur Rob de Kuiper.

Directeur: Opsteker voor de hele sector

D e prijs voor bedrijven die beroepsonderwijsleerlingen begeleiden, is een initiatief van het ministerie van OCW. Vink is voorgedragen door Fundeon, het kennis- en adviescentrum voor beroepsopleidingen in de bouw- en infrasector. De Nieuwkoopse aannemer werd vorig jaar al gekozen tot Beste Leerbedrijf van de sector Bouw en Infra.

Anders dan de meeste andere bouwbedrijven is Vink de afgelopen jaren juist meer leerlingen gaan aannemen. Bij de selectie kiest het bovendien, zo klonk bij de uitreiking lovend, niet altijd voor de gemakkelijkste weg. “Iedereen – ongeacht leeftijd of achtergrond – krijgt de kans zich bij het bedrijf te ontwikkelen tot een allround vakman”, constateerde bijvoorbeeld Fundeon-directeur Sander van Bodegraven.

Dat een bouwbedrijf het landelijke klassement aanvoert, wist ook Van Bodegraven, “is een compliment voor de gehele bouw- en infrasector”. De prijs bevestigt volgens hem dat deze een goede opleidingsstructuur heeft.

Dat deze structuur niettemin groot onderhoud behoeft, kan Vink beamen. “De opleidingsbedrijven zijn verliesgevend en verder krijgen de leerlingen – begrijp me niet verkeerd, ik gun ze dat op zichzelf van harte – te veel betaald vergeleken met de andere leerlingen, op mbo- en hbo-niveau. Een leerling-timmerman begint hoo g en kan daardoor na de opleiding ook minder groei doormaken dan een mbo’er of hbo’er. Daardoor zal hij dan weer steeds teleurgesteld zijn.”

Vink Bouw, onderstreept De Kuiper, is nog maar relatief kort bezig met het structureel opleiden van leerlingen, reden te meer onaangenaam verrast te zijn over de prijs. “De laatste jaren is het aan tal leerlingen gegroeid. We zitten nu rond de tien leerlingen, op een personeelsbestand van circa 75.”

De leerlingen komen uit de wijde omtrek, van verschillende opleidingsbedrijven. Het resultaat is een mix van Hollandse dorpelingen en grootstedelijke jeugd. “Ze komen uit alle rangen en standen. Welke, maakt mij niet u it. Ik weet meestal niet eens wat iemands afkomst is. Bijvoorbeeld Turks, Marokkaans of Irakees. Het zijn vooral allemaal Vink-bouwers.”

Reageer op dit artikel