nieuws

Toenemende druk op watermarkten

bouwbreed

Zuinige overheden zetten de resultaten van Arcadis in de watermarkt onder druk. Water is bij het ingenieursbureau de enige sector waar het orderboek dunner wordt.

Orderportefeuille Arcadis groeit naar twaalf maanden werk

Nederlands grootste ingenieursbureau realiseerde in het eerste kwartaal een omzet van 602 miljoen euro, 2 procent meer dan begin 2012. De operationele marge verbeterde met 9 procent tot 42,8 miljoen euro. De nettowinst stabiliseerde zich op 21,8 miljoen.

Bestuursvoorzitter Neil McArthur: “De verbetering van onze omzet en marges laat duidelijk zien dat we profiteren van onze recente uitbreidingen in groeimarkten als Zuid-Amerika, het Verre Oosten en de Golfregio. We vinden compensatie voor de meer moeilijke omstandigheden, vooral op het vasteland van Europa.”

In de watersector slaagt Arcadis erin om in Nederland en Groot-Brittannië meer werk binnen te halen. In de Verenigde Staten en dichterbij in België, Frankrijk en Duitsland liggen de kaarten echter anders. De ingenieurs proberen compensatie te vinden in werk voor de private sector. De grote orderstroom vanwege orkaan Sandy laat nog op zich wachten. Bij Arcadis komt 15 procent van de omzet uit activiteiten gekoppeld aan water.

Gebouwen

Door de grote overnames in het Verre Oosten hebben de gebouwen (27 procent van de omzet) zich ontwikkeld tot het, na milieu, belangrijkste terrein waar Arcadis actief. De orderportefeuille is 9 procent beter gevuld dan een jaar geleden. McArthur signaleert voorzichtig herstel in Amerika en ziet ook goede kansen in Londen. Ook in het Verre Oosten en de Golfregio stromen de orders toe. Op het vasteland van Europa krimpt de gebouwenmarkt nog steeds.

In de sector infra (26 procent van de omzet) voorziet McArthur een gedegen groei. Basis vormen de vele langlopende projecten en de sterke positie in Chili en Brazilië. De mijnbouwers in Zuid-Amerika vertragen hun projecten, de investeringen van de overheden echter nemen toe. In de milieumarkt (32 procent van de omzet) slaagt Arcadis er steeds beter in om private klanten aan zich te binden. De overheden in zowel Europa als de Verenigde Staten geven mondjesmaat geld uit. In het orderboek van Arcadis zit voor twaalf maanden werk.

Reageer op dit artikel