nieuws

Sultan van Johor bestelt Hollandse dakpannen

bouwbreed

Grasgroen met iets meer geel in het glazuur en een vleugje minder blauw.

Dat bleek de prefecte kleur voor de dakpannen die de sultan van Johor bij Wienerberger bestelde ter vervanging van de oude Hollandse pannen op zijn paleis.

De partij van 135.000 pannen en 15.000 hulpstukken werd vorige week officieel afgenomen bij de fabriek van Wienerberger in Tegelen. Het scheelde volgens productiemanager Jan Fila van de dakpannenproducent niet veel of de sultan was daar zelf bij aanwezig geweest. Want de vorst bemoeide zich intensief met het nieuwe dak van zijn paleis. Er was ongeveer een jaar aan intensieve onderhandelingen nodig, voordat hij zijn fiat gaf over de speciaal ontwikkelde groene kleur. Bijna vijftig kleurmonsters werden naar Maleisië gestuurd. Bij de eerste monsters werden grote stappen gezet in het perfectioneren van de kleur, maar na een tijdje veranderde er weinig meer en werden de eisen volgens Fila irreëel. “Het ging om kleine nuances die vallen binnen de normale spreiding waarmee een partij pannen normaal gesproken uit de tunneloven komt. Net toen we ons ermee hadden verzoend dat de opdracht niet doorging, kwam de orderbevestiging alsnog binnen.”

Lees verder in Dagblad Cobouw: Strak glazuur voor dak sultan Johor 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels