nieuws

‘Ooit komt er weer een periode van prijsstijging’

bouwbreed

Het Rijk moet de prijsfluctuatie van woningen aan banden leggen, oordeelt de parlementaire commissie huizenprijzen. “Foei bouwers zeg ik niet, maar we moeten niet vervallen in de jaren­negentigaanpak”, spreekt voorzitter Kees Verhoeven.

Interview kees verhoeven

Thomas van Belzen

Woensdagochtend. Vijf over half negen. Lange Poten 4. Kees Verhoeven (D66) maakt zich op voor een speciale dag. Alle mediaogen zijn vandaag gericht op de voorzitter van de parlementaire commissie huizenprijzen. Cobouw spreekt hem voor de officiële handelingen.

We zitten in de Donkerkamer. Heeft dat een betekenis?

“Nee. Er is nu eindelijk licht.”

U vergelijkt de prijs van een huis met een black box.

“Voor de consument vormen alle financiële woonproducten een black box . Maar ook op de bouw- en grondkant heeft de eindgebruiker weinig zicht. Voor mij geldt dat nu niet meer. Dat zou niet goed zijn na literatuurstudies, het horen van tachtig deskundigen en drie werkbezoeken.”

Hoe heeft u het onderzoek ervaren?

“Het had wel iets weg van een ontdekkingsreis. We wilden objectief en feitelijk weten hoe het precies zit op de woningmarkt. Een worsteling was het niet.”

Ontwikkelaars zagen deze commissie niet zitten. Vond u dat irritant?

“Nee, begrijpelijk. Ik kan me voorstellen dat je, als jouw sector onderdeel is van een parlementair onderzoek, iets hebt van: hebben we iets verkeerds gedaan dan? Waarom dan? Er waren ook ontwikkelaars die zeiden: gaan we de schuld ergens van krijgen? Dat is nooit de opzet geweest van dit onderzoek.”

Heeft de Tweede Kamer te weinig grip op de woningmarkt?

“Te weinig grip zou ik niet zeggen. Maar dit rapport zal de kennis vergroten.”

U onderzocht de prijsfluctuaties van huizen tussen 1995 en 2012. Waarom laat u het woningmarktbeleid van dit kabinet buiten beschouwing?

“De beleidskeuzes van dit kabinet zijn een gegeven. Daar hebben wij geen invloed op. Wij moesten terugkijken naar een periode die zich laat kenmerken door een excessieve stijging van de woningprijs en een vrij heftige daling daarvan, en daar lessen uittrekken. Dat is iets anders dan het regeerakkoord en het woonakkoord beoordelen. Die dingen kunnen ook complementair met elkaar zijn.”

Tenzij het kabinetsbeleid haaks staat op uw aanbevelingen.

“Als dat zo is, dan is het aan de Tweede Kamer om daarover te debatteren. Maar ooit komt er weer een periode van prijsstijging. Dan is het goed om niet te vervallen in de jarennegentigaanpak.”

De prijs van een woning steeg met 250 procent. Het bouwtempo lag te laag. De leenruimte was te riant. Wie valt er iets te verwijten?

“Wij beantwoorden geen schuldvraag. Maar je kunt concluderen dat banken er belang bij hadden om de leencapaciteit op te rekken. Dat ontwikkelaars en gemeenten profiteerden van stijgende prijzen. Maar gemeenten deden daar ook goede dingen mee. En bouwbedrijven zijn er om geld te verdienen.”

> Pagina 2: ‘zorg dat bouwproductie in stand blijft’

Reageer op dit artikel