nieuws

Nianesto niet verder door geldgebrek

bouwbreed

Het ambitieuze woningbouwproject Nianesto kan voorlopig niet doorgaan. Woningcorporatie Portaal heeft er geen geld voor.

Bouwbedrijven staan in de wacht

Dat zegt Bert Keijts, bestuursvoorzitter van Portaal. “De bouwbedrijven staan klaar, de locaties zijn aangewezen, maar we kunnen niet verder.”

De Utrechtse corporatie (56.000 woningen) heeft op dit moment te veel financiële verplichtingen, waardoor er geen ruimte is voor nieuwe leningen. Het Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) kan daar op dit moment niet borg voor staan.

De precies een jaar geleden gelanceerde woningbouwaanpak Nianesto wordt in de bouw gezien als baanbrekend. Mede door dit project werd Portaal onlangs uitgeroepen tot meest vernieuwende opdrachtgever. Huurders hebben bij Nianesto invloed op de nieuwbouwwoning die ze betrekken. De woning is bovendien een ‘energienotanulwoning’. Daarbij is de woning wat betreft energie zelfvoorzienend.

Speeddate

In november vorig jaar werden BVR-Groep, Alvon-Heembeton, Klaassen Groep, Volker Wessels en Dura Vermeer na speeddate-sessies met huurders uitgekozen om de eerste vijftig woningen te bouwen. Deze bouwers staan nu in de wacht.

“We moeten even geduld hebben”, zegt Keijts. Volgens hem was het plan om direct na de uitverkiezing van de bouwers in november 2012 aan de slag te gaan. “We kwamen toen we midden in het project zaten, in een flow terecht. De bedoeling was direct door te gaan.”

Vooral de verhuurdersheffing voor corporaties zit de ambities van Portaal in de weg. Nianesto was al gestart voordat het kabinet de corporaties met de heffing confronteerde.

Portaal heeft op dit moment volgens Keijts 40 à 50 procent van de bouwprojecten “on hold” staan. De corporatie kampt sinds medio 2012 met geldproblemen. Volgens een schrijven van het ministerie van Binnenlandse Zaken in februari van dit jaar loopt Portaal “aanzienlijke liquiditeitsrisico’s vanuit de derivatenportefeuille”. Sinds juni 2012 staat de corporatie onder verscherpt toezicht.

Portaal maakte vorige week bekend mee te willen doen in de greendeal waarbij 100.000 woningen gerenoveerd worden naar een energienotanulwoning. Keijts gaat ervanuit dat de deelname geen gevaar loopt. Ook Nianesto gaat gewoon door, verwacht hij. Eind juni maakt WSW bekend in hoeverre Portaal weer extra ruimte krijgt om te lenen onder borging van het waarborgfonds.

Reageer op dit artikel