nieuws

Heembouw blijft groeien tegen de stroom in

bouwbreed

Waar andere bouwers zwoegen en zweten, boekt Heembouw geruisloos extra omzet. In 2012 stegen de opbrengsten met ruim 4 procent naar 115 miljoen euro.

“In de resultaatsfeer merkt je de crisis wel”, nuanceert algemeen directeur Peter Lammertink de al jaren stijgende omzet. Het operationeel resultaat zakte naar een schamele 1,02 miljoen euro. In 2011 was het resultaat nog 2 miljoen euro.

Koerswijzigingen komen er niet aan, het gaat Heembouw immers relatief gezien voor de wind. “We gaan intensiveren waar we goed in zijn”, zegt Lammertink.

Goed is Heembouw in bijvoorbeeld in bedrijfsgebouwen. In deze markt werd afgelopen jaar 45 miljoen euro omzet behaald, 3 miljoen meer dan het jaar ervoor. “Bedrijfsgebouwen zijn over het algemeen wel omzetmakers”, aldus de bouwdirecteur.

Bij corporaties en zorginstellingen werd 17 miljoen omzet behaald, 1 miljoen meer dan in 2011. Het gaat voornamelijk om renovatiewerk, een markt die sinds de corporaties hun nieuwbouwprojecten massaal in de ijskast zetten, in opkomst is.

Middensegment

Heembouw gaat de komende jaren iets meer focussen op wonen, zegt Lammertink. “Of dat op dit moment logisch is? Er is een latente woonbehoefte, die gaat een keer loskomen.”

Voor institutionele beleggers worden al een aantal woningbouwprojecten voorbereid. Het gaat om huurwoningen in het middensegment (boven de 680 euro). Heembouw heeft een eigen nieuwbouwconcept, koopt daar grond bij en bouwt de woningen turnkey . Voor dit soort woningen is bij beleggers volgens Lammertink veel belangstelling. “Het gaat niet om honderden woningen, maar om kleine plukken.”

De orderportefeuille van Heembouw bleef het afgelopen jaar redelijk constant, zo rond de 110 à 120 miljoen euro; 90 miljoen daarvan is zeker. “We hebben nog wel wat opdrachten nodig in de tweede helft van het jaar.”

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels