nieuws

Glas en spuitlak met fotovoltaïsche cellen

bouwbreed

Elke gevel met ramen kan energie van de zon oogsten door het aanbrengen van een transparante laag zonnecellen op het conventionele glas. Dat stelt Kevin Arthur, oprichter van Oxford Photovoltaics, een spin-off van de universiteit van Oxford in Groot-Brittannië. De laag is op zijn hoogst 3 micron dik. Hij kan in zwart, groen, rood en […]

Elke gevel met ramen kan energie van de zon oogsten door het aanbrengen van een transparante laag zonnecellen op het conventionele glas. Dat stelt Kevin Arthur, oprichter van Oxford Photovoltaics, een spin-off van de universiteit van Oxford in Groot-Brittannië. De laag is op zijn hoogst 3 micron dik. Hij kan in zwart, groen, rood en blauw worden uitgevoerd, in aflopende volgorde van opbrengst. De extra kosten zijn niet meer dan 10 procent van de kosten van de gevel, meldt Arthur.

In de toekomst kunnen ook andere oppervlakken in gevels en daken energie opbrengen, stelt David Lizey van de universiteit van Sheffield. Zijn team heeft een spuitlak ontwikkeld met zonnecellen van speciale kunststof halfgeleiders. Hij kan op zeer vlakke oppervlakken worden aangebracht. De opbrengst is geringer dan van zonnepanelen.

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels