nieuws

Geen luxe in cao bureaus architecten

bouwbreed Premium

De nieuwe cao voor de architectenbranche is aangepast aan de economisch moeilijke tijden voor deze sector. Opvallende onderdelen zijn een pas op de plaats met de lonen, meer ruimte voor tijdelijke contracten en kortere opzegtermijnen.

Pas op de plaats met lonen

Met de bonden is, meldt Victor Frequin, cao-onderhandelaar van brancheorganisatie BNA, “in een goede sfeer stevig onderhandeld”. De cao heeft betrekking op circa negenduizend werknemers. De cao-partijen zijn naast de BNA de vakbonden FNV, CNV en De Unie.

Tot medio 2014 is een volledige loonstop van kracht. Op 1 juli volgend jaar volgt een zeer bescheiden verhoging van het loon (1 procent). Daarna mag er op 1 januari 2015 nog 0,5 procent bij. Deze loonontwikkeling is het perspectief van degenen die niet zoals veel medewerkers van architectenbureaus de afgelopen jaren meemaakten, hun baan verloren.

Dat de terugloop van werk in de zwaar door de crisis getroffen branche mogelijk verder doorzet, kan betekenen dat nog meer bureaumedewerkers ontslag krijgen. De nieuwe cao maakt het de werkgever daarbij gemakkelijker. De maximale opzegtermijn voor de werkgever is voortaan vier maanden. De verlengde opzegtermijn voor werknemers vanaf 45 jaar, tot maximaal zes maanden, komt te vervallen.

Maximum

De periode waarin werknemers in dienst mogen blijven met tijdelijke contracten gaat van drie naar vier jaar. Voor deze termijn geldt wel een maximum van vijf tijdelijke contracten.

Speciaal voor afgestudeerden die de architectentitel willen behalen, is een startersregeling bedacht. Deze voorziet in betaald werk, zij het niet op een tot nu toe gebruikelijk loonniveau voor mensen met een academische graad. Het minimumloon is ervoor vastgesteld als de bodem, oftewel, in overeenstemming me t de naam ervan, het minimum.

Reageer op dit artikel