nieuws

Erasmusbrug was de ideale schaakdame

bouwbreed

Ontwerper en tentoonstellingsmaker Harry Hoek maakte een schaakspel waarin de stukken zijn uitgevoerd als markante rotterdamse gebouwen. Nieuwe iconen in aanbouw maken geen aanspraak meer op een plekje op het spelbord.

Verdient de Markthal geen plekje op het bord?

“Ziet u de gelijkenis met een schaakstuk?”

Gebouw De Rotterdam van Rem Koolhaas dan?

“Ook niet. Toen ik mijn protoversie lanceerde vroegen allerlei bedrijven of ik niet hun gebouw wilde meenenen in de handelseditie die sinds een jaar te koop is. Maar zo werkt het niet. De gebouwen moeten van nature de gelijkenis oproepen met één van de zes schaakstukken.”

Het scheepvaartcollege is een goed paard?

“Absoluut. Zeker in de gestyleerde vorm met modernistische gebouwen die uiteindelijk is uitgebracht. De dame was veruit het lastigst. Daar heb ik echt jaren over lopen piekeren.”

De Erasmusbrug is de ideale dame?

“Ik wist het meteen toen de pyloon op zijn plek werd gezet. Ze heeft iets gracieus. En ze kan het, ook qua schaal, opnemen tegen de Euromast. Die was vanaf dag één de gedoodverfde koning van het bord.”

Kan van elke stad een schaakspel worden gemaakt?.

“Zeker niet. Ik wilde de verhoudingen min of meer in tact laten en niet een of ander klein gebouwtje opblazen en kunstmatig aan de skyline opdringen. Daarom ben ik ook zo blij met de pionnen. De kubuswoningen van Piet Blom zijn in werkelijkheid ook een stuk bescheidener dan de andere gebouwen.”

En internationaal?

“Ik ben wel eens benaderd om van Londen een schaakspel te maken. Een stad met prachtige gebouwen natuurlijk. Toch kon ik er geen compleet spel uit samenstellen. Ook daar was de dame het struikelblok.”

De erotische augurk van Norman Foster?

“Ik zie er wel een loper in, maar geen dame. Ik denk ook al jaren na over een Europees schaakspel, maar ook daar heb ik moeite een goede koningin te vinden.”

Reageer op dit artikel