nieuws

Door te lage bouwproductie dreigt tekort aan woningen ontstaan

bouwbreed

Het aantal mensen met verhuisplannen is sinds 2009 flink gestegen. Vooral in Groningen en in de Randstad dreigen spanningen te ontstaan als alle verhuisdromen uitkomen.

In de Randstad en Groningen verhuizen mensen weer meer

Dat valt op te maken uit het Woononderzoek 2012 dat minister Blok gisteren naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Ruim 2 miljoen (potentiële) huishoudens willen binnen twee jaar verhuizen. Dat zijn er 264.000 meer dan in 2009, aan het begin van de crisis. De toename laat zich vooral verklaren door een afname van het aantal verhuizingen. De onderzoekers vergelijken het met een “stuwmeer van verhuisplannen dat zich langzaam vult”.

Vooral in de Randstad en in Groningen zijn mensen uitgekeken op hun huidige huis. Als alle verhuiswensen vervuld worden, zullen daar “spanningen” ontstaan.

D e afgelopen jaren wilde het verhuizen niet zo lukken: gemiddeld 1,5 miljoen mensen per jaar vonden een nieuw dak boven het hoofd. Tussen 1988 en 2008 lag dat aantal ongeveer 11 procent hoger. De vraag naar een huurwoning neemt toe. Een koopwoning is iets minder populair dan weleer. De ontwikkeling van het aantal huishoudens ziet er gunstiger uit voor bouwbedrijven. Het aantal huishoudens steeg tussen 2009 en 2012 met 2,7 procent naar 7,5 miljoen. Dat komt vooral omdat de grootte van een gemiddeld huishouden verder afneemt. Alleen wonen is in. Ouderen blijven ondertussen drie jaar langer zitten waar ze zitten.

Nederlanders hebben minder geld te besteden. Het gemiddelde reële inkomen per huishouden daalde van 35.800 naar 34.400 euro. Goedkopere koopwoningen winnen daardoor aan populariteit. Dat geldt ook voor het kleinere huis. De waarde van een koophuis blijft dalen. In 2012 was een koopwoning gemiddeld 250.000 euro waard, 9 procent minder dan in 2006. Vooral in de oostelijke helft van Noord-Brabant, Delfzijl en Alkmaar voelen huizenbezitters dat. In Zeeuws-Vlaanderen en Midden- en Noord-Limburg daalde de waarde het minst.

Zoals de commissie huizenprijzen vrezen de onderzoekers voor een te langdurige, te lage bouwproductie, waardoor een toekomstig tekort aan woningen dreigt te ontstaan.

Reageer op dit artikel