nieuws

De markt vraagt naar steeds hoger materieel

bouwbreed Premium

Waar gebouwen en installaties zoals windmolens steeds hoger worden, moet het materieel om ze op te richten meegroeien. Zodat ook hijskranen, mobiele betonpompen en hoogwerkers niet aan de vraag naar ‘hoger’ kunnen ontkomen.

Op de Baum a is het een goed zichtbare trend: steeds verder omhoog. De door Putzmeister te showen BSF 56-5 is daarvan een goed voorbeeld. Hij wordt al aangeduid als ‘‘de langste mast op vier assen”. De BSF 56-5 is speciaal bedoeld voor de inzet op grote bouwprojecten. Putzmeister geeft hoog op van de flexibiliteit in bereik van de vijfdelige mast met Roll-Z vouwsysteem. Die mast kan verticaal tot 55,1 meter, horizontaal tot 49,9 (netto 45,6) meter en in de diepte tot 40,3 meter reiken en dat op een standaard chassis met vier assen.

Ruthmann T7XX

Hij wordt heel geheimzinnig de T7XX genoemd en dat duidt er op dat de nieuwe vierassige en compacte truckhoogwerker van Ruthmann in hoogte voorbij de 70 meter gaat. Fors meer dan beide eerder gepresenteerde types T460 (46 meter) en T540 (54 meter). Overigens heeft Ruthmann nog twee grotere hoogwerkers in het programma, maar die zijn als oplegger gebouwd. De maximale bereikbare werkhoogte van negenassig paradepaardje TTS 1000 is 100,4 meter.

Genie Superboom

Op de Bauma krijgt Ruthmann meteen concurrentie van hoogwerkerfabrikant Genie, dat de nieuwe ‘superboom’ zal introduceren. Deze machine moet de hoogste in de markt worden, zo claimt de fabrikant. De machine zal uitgerust zijn met een telescopeerbare en opklapbare jib en het van de Genie Z135/70 bekende X-chassis. Daarmee blijft de machine in de transportstand binnen de 2,50 meter en met een gewicht van onder de 24 ton kan hij gewoon op een normale dieplader vervoerd worden. De overige details en definitieve werkhoogte worden uiteraard pas tijdens de vakbeurs zelf onthuld.

Liebherr LTM-1750-9.1

Met een maximale haakhoogte van 154 meter als de hulpgiek is gemonteerd, blijkt de Liebherr LTM-1750-9.1 een graag geziene gast wanneer hoog gehesen moet worden met niet al te zware lasten. In ons land is deze mobiele kraan inmiddels actief.

Reageer op dit artikel