nieuws

Corporatie stelt strengere eisen aan ontwerper

bouwbreed

Architecten, constructeurs en andere ontwerpers moeten zich beter verzekeren tegen ontwerpfouten. Corporaties (Aedes) en ontwikkelaars (Neprom) komen voor het eerst zelf met uniforme inkoopvoorwaarden voor bouwadviseurs.

In Friesland stortte een fietsbrug in die een corporatie liet bouwen. Over de schade ontstond flink getouwtrek. “Op de ontwerper valt nauwelijks iets te verhalen”, zegt Jur ­Deckers, advocaat van woningcorporatie Accolade. Bij een ander project ging het mis met de warmtetechniek. De temperatuur werd niet gehaald. Schade: 200.000 euro. Bouwadviseurs en opdrachtgevers bakkeleien over de vraag wie moet betalen. Deckers: “Voorbeelden zijn er te over. Al komt het aantoonbaar door een ontwerpfout, de bouwadviseur ontspringt meestal de dans, omdat hij onderverzekerd is.” Als lid van de werkgroep bedrijfsjuristen van Aedes komt Deckers in het geweer. Samen met de Neprom ontwikkelde hij inkoopvoorwaarden die de risico’s “eerlijker” verdelen. Architecten en constructeurs begrijpen niet waarom.

> Pagina 2: verbijstering over nieuwe inkoopvoorwaarden

Reageer op dit artikel