nieuws

Bijzondere palen

bouwbreed

Bijzondere palen

De koppen van de door Vroom Funderingstechnieken geproduceerde vibrocombi-palen staan al keurig in het gelid boven de werkvloer van de toekomstige kelder van de kaasmakerij.

De uitbreiding van de Cono kaasfabriek mocht het landschap van de monumentale Beemsterpolder niet verstoren. Een groot deel wordt daarom verzonken in een reusachtige kelder die rust op vibrocombi-palen.

De Noord-Hollandse zuivelcoöperatie Cono heeft al langer plannen voor een nieuwe kaasfabriek. De bestaande fabriek is verouderd en er is een wens om de capaciteit met 30 procent uit te breiden tot 38.000 ton kaas per jaar. De polder waar de fabriek al sinds de jaren dertig van de vorige eeuw is gevestigd, is sinds 1999 werelderfgoed en uitbreiding in de stijl van de bestaande bebouwing was uit den boze. Na een architectenprijsvraag kwam in 2009 Bastiaan Jongerius Architecten uit de bus als ontwerper. Die bracht een belangrijk deel van de fabriek in een grote kelder aan. De bouwput voor die stolpboerderij is inmiddels voltooid.

Lees morgen in Dagblad Cobouw meer over de uitbreiding van de kaasfabriek van Cono

Reageer op dit artikel