nieuws

Activiteit in Belgische bouwsector gedaald

bouwbreed Premium

De “Bouwbarometer april 2013” van de Belgische aannemersorganisatie Confederatie Bouw meldt voor het laatste kwartaal van 2012 een daling van de activiteit met 1,2 procent en van de werkgelegenheid met 0,5 procent in vergelijking met de drie voorgaande maanden.

In totaal ging de werkgelegenheid in de bouw vorig jaar met 1,3 procent achteruit, hetgeen neerkomt op het verlies van 2800 banen. De activiteit daalde in 2012 op jaarbasis met 1,6 procent. Voorts is er in vergelijking met de drie voorgaande maanden een stijging van het aantal faillissementen met 508 bedrijven (+8,4 procent) gedurende de periode december 2013 – februari 2014.

De Confederatie Bouw noemt de lange winter en de crisis als belangrijkste oorzaken hiervan. Toch is er sprake van een stijging in de woningbouw (zowel nieuwbouw als renovatie). Dat heeft voor een niet onbelangrijk deel te maken met het feit dat veel Belgen gebruikmaken van de kans om hun niet aangegeven spaargeld op buitenlandse rekeningen voor 2 juli a.s. tegen een boete te repatriëren. De koopgolf aan de Belgische kust is daarvan onder meer het gevolg.

Tijdens het vierde kwartaal van 2012 werden 11.232 vergunningen voor een nieuwe woningen (huizen en appartementen) toegekend. Dat is een stijging met 4,1 procent ten opzichte van het vorige kwartaal. In 2012 werden in totaal 46.563 vergunningen voor nieuwe woningen afgeleverd ofwel 5,2 procent meer dan in 2011. Voor de renovatie van woningen steeg het aantal vergunningen met 3,4 procent tijdens het vierde kwartaal van 2012 en werden 7.739 vergunningen verleend. De trend voor renovatie blijft niettemin negatief. Op jaarbasis werden in 2012 30.945 vergunningen voor de renovatie van woningen afgeleverd. Dit is een kleine daling ten opzichte van 2011 (-0,7 procent).

Tijdens het vierde kwartaal van vorig jaar werd voor nieuwe gebouwen 11,7 miljoen m3 (+13,3 procent) aan vergunningen toegekend. In de drie maanden voordien was dat 10,3 miljoen m3. Het aantal vergunningen voor nieuwe gebouwen steeg ook lichtjes met 0,7 procent. Bij de renovatie van niet-woongebouwen was er in het vierde kwartaal van 2012 sprake van een daling met 4,7 procent. Deze trend houdt sedert begin van dit jaar verder aan.

Reageer op dit artikel