nieuws

Volker Wessels redde iconisch complex Breda van ondergang

bouwbreed Premium

Dankzij ingrijpen van Volker Wessels werd het iconische complex Stack in Breda gered van de ondergang. Het concern nam de onverkochte woningen en appartementen over van de failliete inboedel van voormalig Heja Projectontwikkeling. In recordtijd werden de twaalf stadsvilla’s en de woontorens opgeleverd. Met gemengde gevoelens blikt projectleider Sjef van Herk van Volker Wessels-dochter Van de Ven Bouw en Ontwikkeling terug op een woelige periode.

Vanwege het faillissement van de projectontwikkelaar duurde de uitvoering een half jaar langer dan was gepland. De afbouw van de installaties lag geruime tijd stil, waardoor andere werkzaamheden moesten worden opgeschort. Gelukkig kon de afbouw van de buitengevel wel doorgaan, omdat Van de Ven dit werk had uitbesteed aan een eigen onderaannemer. Volker Wessels pakte zijn verantwoordelijkheid naar de toekomstige bewoners op en nam de onverkochte woningen over. Derhalve kon het concern de opdracht voor het installatiewerk aan dezelfde installateur verstrekken, waardoor het installatiewerk weer op gang kwam.

“We hebben de schade beperkt gehouden. Maar de voortdurende aanpassing van de planning was, zo moet ik erkennen, frustrerend. Iedereen in de uitvoering heeft er een tandje bij gezet. Bovendien is er strakker gepland. De oplevering van de eerste woning had iets meer opleveringspunten dan de laatste, maar we hebben het werk netjes afgemaakt”, vindt Van Herk.

Het Engelse woord stack betekent stapeling en dat is zeker van toepassing op de appartementen in beide torens van 34 meter hoogte die met witte kunststof Corian-platen zijn bekleed. De balkons kragen in een gevarieerd maar uiterst strak patroon uit de gevel. Een technisch complexe uitvoering derhalve. Van de Ven paste het iconische ontwerp van architect Marius van den Wildenberg op een aantal kardinale punten aan. Zo werden de draagconstructies niet in het werk gestort, maar uitgevoerd in prefab betonelementen in combinatie met holle wanden die in het werk werden volgestort met beton. Qua maatvoering en bouwtechnisch een eenvoudiger werkwijze. “Bijkomend voordeel van holle wanden was dat we makkelijker sparingen konden maken voor de ronde ramen in het kantoorgedeelte.”

Projectgegevens

Opdrachtgever:Heja Projectontwikkeling/Laurentius WonenArchitect:Marius van den Wildenberg, Den BoschAannemer:Van de Ven Bouw en Ontwikkeling, Tilburg

Installateur:Bevers Installatietechniek, Nistelrode

Constructeur:DHV Eindhoven

Bouwperiode:augustus 2010 tot januari 2013

Reageer op dit artikel