nieuws

Valbeveiliging voor kort werk op lage daken

bouwbreed

Dakdekkersbedrijf Verkoelen Weert en specialist in valbeveiliging Gevaco introduceren een valbeveiligingssysteem voor kortstondig werk op lage platte daken. Voor dit soort werk was nog geen beveiliging voorhanden.

Het systeem wordt grotendeels vanaf het maaiveld opgebouwd. Het bestaat uit kunststof voeten, drie uitschuifbare staanders, een bevestigingsmechanisme voor aan de daktrim, en liggers. Het hekwerk bevat een bevestigingsoog voor een lijnsysteem. Dit dient als gebiedsbegrenzing, zodat men ook beveiligd aan de andere kant van het dak kan werken.

De gebruiker plaatst de staanders op de kunststof voeten, schuift ze van onderaf onder de daktrim in, en zet ze onder een hoek van 65 tot 75 graden tegen de gevel. Daarna klemt hij ze aan de dakrand en in de daktrim en haakt de liggers in de staanders. Vervolgens worden de staanders bij de kunststof voet vastgedraaid. Het enige moment dat de dakdekker zich onbeveiligd op het dak bevindt, is du s bij het aanbrengen van de liggers.

Alle onderdelen van het systeem zijn korter dan 3,7 meter, zodat ze gemakkelijk in of op de bus passen. Het systeem is eenvoudig aan te brengen met twee man. Als het moet, kan het volgens product tekenaar Bianca Eurelings van Gevaco echter ook alleen. De hele beveiliging kan in tien minuten staan.

De werkhoogte is beperkt van 2,9 tot 4,5 meter vanaf het maaiveld. Dit, omdat het niet mogelijk is om de uitschuifbare staanders hoger te borgen. Omdat het systeem op een afstandje van de gevel op de grond rust, is het echt alleen geschikt voor korte klussen. Als je het een paar dagen laat staan, kan er gemakkelijk iemand tegenaan rijden.

Verkoelen Weert kreeg de Aanmoedigingsprijs van de D aktopper 2011 voor een eerdere versie. De doorontwikkeling is door TUV getest en voldoet aan de eisen in Arbobesluit 3.16 en EN 13374. Gevaco werkt nu aan een doorontwikkeling voor unitbouw.

Reageer op dit artikel