nieuws

Toekomst voor huizen van piepschuim

bouwbreed

Bouwen met piepschuim heeft de toekomst, zegt Jon Maas van het Zeeuwse bouwbedrijf De Delta. Het bouwbedrijf uit Middelburg bouwt momenteel een passieve woning dat grotendeels is opgetrokken uit piepschuim. Het huis, in het nabijgelegen Wissenkerke, wordt binnenkort opgeleverd.

Piepschuim klinkt toch beter dan geëxpandeerd polystyreen, oftewel EPS.

“Het is hetzelfde, maar in de volksmond wordt de term piepschuim gebruikt. Dan weet iedereen waar we het over hebben.”

Hoe nieuw is het?

“Het product piepschuim is niet nieuw, maar de toepassing als bouwmateriaal in deze vorm wel. In Nederland staat het in de kinderschoenen, in Duitsland en het voormalige Oostblok wordt het materiaal al veel toegepast in de bouw.”

Waarom piepschuim?

“Het is drukvast, heeft een hoge isolatiewaarde en is makkelijk verwerkbaar.”

Hoe sterk is EPS 100?

“Sterk, je kan er gewoon op staan. Maar het heeft geen constructieve waarde: wij gebruiken de blokken als vormgevend element en voor de isolatie.”

Hoe ziet de draagconstructie er dan uit?

“We halen de sterkte uit de betonnen kolommen die we tussen de wandelementen van piepschuim gaan storten. Die kolommen dragen de dakvloer.”

Hoe zit het met de kosten?

“Wij bouwen passief, volgens het Deltaenergyflow-bouwsysteem. Een innovatieve bouwmethodiek, maar tegen de kosten van een traditioneel gebouwde woning.”

Heeft bouwen met piepschuim de toekomst?

“Passief bouwen wordt in 2018 de norm voor nieuwbouw. Ik denk dat piepschuim een hele belangrijke rol kan gaan spelen. Je kunt heel eenvoudig luchtdicht bouwen.”

Huizen van piepschuim zijn sterk genoeg om de wind te doorstaan?

“Absoluut.”

Reageer op dit artikel