nieuws

Sun Cycle helpt Scheuten-panelen uit de brand

bouwbreed

Sun Cycle zegt met een paar relatief simpele handelingen de mankementen te kunnen verhelpen die bepaalde typen van Scheutens zonnepanelen brandgevaarlijk maken. Over een kleine acht weken denkt het Hamburgse bedrijf de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) een ‘duurzame’ oplossing te kunnen bieden.

Het Duitse bedrijf bood al eerder aan het aansluitkastje van de gewraakte panelen te herstellen. De NVWA zag daar weinig in. Een woordvoerder van de dienst liet weten dat de reparatie net zolang moest meegaan als de panelen. Daar was wat de NVWA betreft op het moment van het aanbod geen zicht op. Dus stuurde de dienst Sun Cycle terug naar de werkplaats om het voorstel verder uit te werken.

Directeur Mischa Paterna van het Hamburgse bedrijf zegt de problemen niet te zien waar de NVWA op wijst. Zijn methode heeft zich in zijn woorden al sinds jaar en dag bewezen in de praktijk. De aanpak bestaat uit het vastsolderen van de contacten. De aansluitingen kunnen dan niet meer bewegen. Er kunnen dan geen vonken meer ontstaan waardoor het gevaar van brand is geweken. Als extra zekerheid kan het aansluitdoosje nog worden volgespoten met siliconen van Dow Corning. Als er al vonken kunnen ontstaan dan doven die zonder schade uit.

Een ploeg van twee man voert die handelingen op locatie uit. De praktijk leert tot nog toe dat ruim 10 procent van de kastjes beter kan worden vervangen. De Duitse Fraunhofer-organisatie en Kema lopen nu alle handelingen na en meten het resultaat door. Dat neemt nog een kleine acht weken in beslag. Daarna biedt Sun Cycle de methode opnieuw aan de NVWA aan, inclusief de certificaten die de onderzoekers hopen af te geven.

Sun Cycle repareert Europawijd zonnepanelen. Het bedrijf begon daarmee na soortgelijke problemen met zonnepanelen van BP Solar.

Reageer op dit artikel