nieuws

Schutting met modern leesplankje

bouwbreed

Geen aa p, n oo t en m ie s, maar kwa-jon-gen, gra-ven en tr ei n: de bouwschutting in de Utrechtse Pelikaanstraat is een moderne variant op het aloude leesplankje van Hoogeveen. De fotorijke schutting, die er is neergezet vanwege het in aanbouw zijnde treinstation Vaartsche Rijn, is een idee van beeldend kunstenaar Frans Hofmeester.

De schutting is ruim 300 meter lang. Een behoorlijke klus…

“Toen ik de opdracht van PrRail kreeg, was mijn doel om een schutting te maken waar de hele buurt zich in herkent. Ik dacht gelijk aan een combinatie van foto’s en het leesplankje.”

R oo d-borst-je, m ei-den, ket-ting-kast: ik zie nog geen rode draad. U?

“Er is wel degelijk een rode draad: de buurt. Het roodborstje zat bij iemand in de tuin, de meiden wonen in de straat, de kettingkast is van een fiets uit de buurt.”

Hoe kwam u aan de foto’s?

“Een deel heb ik zelf gemaakt, maar ik heb ook mensen uit de buurt opgeroepen om foto’s te maken.”

En, hoe was de respons?

“Heel aardig. Ik kreeg er een stuk of tachtig binnen. Sommige foto’s waren trouwens meer kiekjes, omdat ze in de haast en met een mobiele telefoon waren gemaakt.”

Heeft u veel foto’s gebruikt?

“Ruim vierhonderd in totaal.”

Wie is die kwa-jon-gen eigenlijk?

“U bedoelt de foto van die blonde jongen tussen de struiken met een fotocamera in zijn hand? Dat is mijn zoon. Ik woon zelf ook in de buurt.”

Heeft iemand u al kunnen betrappen op een schrijffoutje?

“Nee, nog niet. Maar als iemand een foutje ontdekt, wil ik het graag weten.”

Is de bouwschutting hufterproof?

“In principe wel.”

De schutting is nu al een hit…

“Fietsers fietsen langzamer. En ik hoorde dat de schutting al onderdeel was van een speurtocht tijdens een kinderfeestje: ze moesten tellen hoeveel fietsen er op staan. Leuk toch?”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels