nieuws

Schade aan vijf jaar oud aquaduct door vergeten draad

bouwbreed

Een kluwen van afgeknipte draadeindjes, die in de betonbekisting is achtergebleven, is de reden voor een spoedreparatie van het aquaduct Langdeel bij Leeuwarden. De overlengtes van de binddraad voor de wapening waren niet opgeruimd.

“De kluwen draadeinden is aan de buitenkant van de betonnen waterbak ter hoogte van een pijler blijven zitten en gaan roesten. De betonconstructie rond de rubber oplegblokken is daardoor beschadigd”, aldus Michel de Reus van BAM Infra Asset Management.

Het bedrijf voert de reparatie uit namens Wâldwei.com (BAM, Ballast Nedam en Dura Vermeer), die de N31 tussen Hemriksein en Drachten tot 2023 in beheer en onderhoud heeft. Het aquaduct is vijf jaar geleden opgeleverd.

BAM Speciale Technieken gaat de 3200 ton zware bak 4 millimeter opvijzelen, waardoor net voldoende ruimte voor de nodige reparaties ontstaat. De bouw van de vijzelconstructie rond de zuidelijke rij van vier pijlers begint maandag. Aan elke kant van de rij komt een HEB 600-balk, die steun biedt aan tien vijzels. De in totaal twintig vijzels hebben elk een capaciteit van 250 ton, genoeg voor de totale last van 3200 ton. De vijzels staan op HEB 900-balken, die weer op kolommen liggen. De vijzels onder de bak van het aquaduct staan zo’n 1,5 meter uit het hart van de pijler. Twintig geknikte kolommen in de lijn van de vijzels leiden de krachten af naar de betonvoet van de pijlers. Elke kolom wordt met een staaf gekoppeld aan de kolom, die aan de andere kant van de pijler staat. De twee rijen trekken elkaar zo naar binnen toe, waardoor de constructie extra stevigheid krijgt.

Voor het vijzelen neemt BAM de tijd, vertelt projectleider Domien van Schaick. “We willen de betonconstructie niet beschadigen.’’

Reageer op dit artikel