nieuws

Rust

bouwbreed Premium

Je zou er haast moedeloos van worden. Breekt eindelijk het besef bij het CPB door dat het bezuinigingsbeleid zoals het kabinet dat voert slecht is voor ons land, komt De Nederlandsche Bank weer met de boodschap dat bezuinigen moet. CPB-baas Coen Teulings had het nog wel zo goed uitgelegd. Al dat over elkaar gebuitel van […]

Je zou er haast moedeloos van worden. Breekt eindelijk het besef bij het CPB door dat het bezuinigingsbeleid zoals het kabinet dat voert slecht is voor ons land, komt De Nederlandsche Bank weer met de boodschap dat bezuinigen moet.

CPB-baas Coen Teulings had het nog wel zo goed uitgelegd. Al dat over elkaar gebuitel van veranderingen in het beleid is uitermate slecht voor het vertrouwen. Aangezien het Haagse Binnenhof en omgeving altijd uitermate goed luistert naar de wijze woorden van het CPB mag worden verwacht dat de politici zijn advies dan ook zullen opvolgen. En dat advies luidde stabiliteit en rust op het beleidsfront.

Komt in één keer DNB-baas Klaas Knot met de opmerking dat bezuinigen nodig blijft en dus ook zeker moet worden volgehouden. Weg rust en verwarring alom bij de politiek. Naar wie moeten ze nu luisteren, Teulings of Knot.

Nadere beschouwing leert dat het een kwestie is van nadenken. Het verschil tussen Teulings en Knot is helemaal niet zo groot. Teulings heeft niet gezegd dat de overheidsfinanciën niet op orde moeten komen, Knot heeft niet gezegd dat kapot bezuinigen het adagium is.

Knot heeft wel gewaarschuwd dat de relatief gunstige cijfers van ons land vooral komen door de lage rentestand. Dat betekent dat bij een stijgende rente de problemen snel groter worden.

Daar staat tegenover dat Teulings vindt dat investeren nodig is om uit het economische dal te kruipen. Hij neemt ook afstand van de gedachte dat extra overheidsuitgaven voor een deel zouden weglekken naar het buitenland. Ongetwijfeld heeft hij daarbij de bouw voor ogen. Daar gaat het immers om binnenlandse producten, grotendeels binnenlandse werkgelegenheid op enkele Polen, Roemenen, Bulgaren en Portugezen na.

Terecht wijst Teulings erop dat economische groei op zich al zorgt voor een relatieve afname van de overheidsschuld. Daarnaast levert het extra belastinginkomsten op en minder uitgaven aan uitkeringen.

Blijft dus over zijn advies voor de consumentenmarkt: stabiliteit en rust. Het woord is aan de politici. Als ze nu hun mond maar houden.

Reageer op dit artikel