nieuws

Meer huizen verkocht in vier regio’s

bouwbreed Premium

De verkoop van woningen is in februari ten opzichte van rampmaand januari meer dan een kwart gestegen tot 6260. Het herstel concentreert zich in Flevoland, Gelderland en de beide Hollanden.

Tweedeling zichtbaar in woningmarkt

Cijfers van het Kadaster laten zien dat de groei vooral zit in de verkoop van de (goedkopere) tussenwoningen. Vergeleken met februari 2012 steeg het aantal transacties van dit type met 4,1 procent. De vraag naar vrijstaande woningen neemt nog steeds verder af. In februari lag de verkoop 15,9 procent lager dan een jaar geleden.

Opvallend is dat een tweedeling zichtbaar is tussen de vier provincies waar de verkoop aantrekt en het overgrote deel van de gebieden waar de woningcrisis zich nog verder verdiept. Niet eerder was dit verschijnsel waarneembaar. In Flevoland nam ten opzichte van een jaar geleden de verkoop met 30,2 procent tot 220 woningen. Landelijk gezien tikt een stuk zwaarder aan dat ook in Noord- en Zuid-Holland de vraag naar woningen weer toeneemt. Beide provincies zijn goed voor vier op de tien woningen die in Nederland verkocht worden. In Noord-Holland bedroeg de groei in februari 7,1 procent, in Zuid-Holland was het herstel minder onstuimig: 1,1 procent.

Van de vier provincies waar traditioneel de meeste woningen van eigenaar veranderen, zit alleen Noord-Brabant in de min. De daling van 0,3 procent tot 1007 woningen is echter zo klein dat beter van een stabilisatie kan worden gesproken. In Gelderland nam het aantal transacties met 6,5 procent toe tot 897. In de grote vier (Holland, Noord-Brabant en Gelderland) vindt twee derde van alle woningverkopen plaats.

Duidelijk in de min zitten Zeeland (-14,1 procent), Drenthe (-7,4) en Friesland (-7,4). Ook in Groningen, Limburg en Overijssel, waar de krimp rond 4 procent schommelt, is de crisis nog niet voorbij. Utrecht zag de woningmarkt 2,4 procent afkalven.

Het aantal geregistreerde hypotheken nam in februari met 10,1 procent af tot 14.168. Vorige maand vonden 122 executieveilingen plaats.

Reageer op dit artikel