nieuws

Investeringen woningen in 2014 omhoog

bouwbreed

De investeringen in woningen zullen in de loop van volgend jaar licht toenemen. De voorzichtige groei wordt volgens het Centraal Plan Bureau veroorzaakt door de aantrekkende conjunctuur.

CPB: Kracht van Nederland onderschat

Het CPB schat in dat de Nederlandse economie – in de pas met de eurozone – in 2013 een half procent krimpt. Voor 2014 zit 1 procent groei in de pijplijn. Directeur Coen Teulings van het CPB denkt dat in 2014 – na vier jaren van inleveren – eindelijk de koopkracht zal toenemen. “We hebben te maken met een merkwaardige situatie”, zegt Teulings. “Nederland behoort tot de tripel A-landen in Europa. Is een sterk land. En toch liggen de prestaties momenteel ergens tussen tripel A en de slechte economieën in Zuid-Europa, zoals Italië en Spanje. Landen die er soortgelijk voorstaan als Nederland doen het beter. Waarom? Onze slechte woningmarkt is een van de verklaringen.”

Een grote domper op Nederland zet het tot een extreem laag niveau gezakte consumentenvertrouwen. In Europa zijn alleen de Grieken pessimistischer.

De daling van de woningprijzen die zich sinds 2008 voltrokken heeft, noemt Teulings tegen het licht van de crisis relatief klein. De inflatie meegerekend zakte het niveau met 17 procent. De dalende woningprijzen hebben een sterk negatief effect op de uitgaven van de burgers.

Teulings biecht op dat de modellen van het CPB – en andere grote voorspellers – de effecten van het bezuinigingsbeleid van de overheid zwaar hebben onderschat. Zo loopt de werkloosheid sterker op dan verwacht, vooral door de problemen in de bouw.

De directeur van het CPB bestrijdt de gedachte dat Nederland jarenlang boven zijn stand geleefd heeft. Wat betreft de problemen in de woningbouw verkeert ons land in een compleet andere situatie dan het eveneens zwaar getroffen Spanje en Ierland. “In Nederland hebben we niet te maken met een enorme onverkochte voorraad die eerst weggewerkt moet worden. Vroeg of laat komt de bodem in zicht en kopen de mensen weer meer woningen. Met kunstgrepen de bouw op gang helpen, werkt niet. Wat de regering moet doen is zo veel mogelijk bijdragen aan het geven van vertrouwen, daar is de komende weken ruimte voor.”

Reageer op dit artikel