nieuws

Het geheugen

bouwbreed

Over mijn lippen geen kwaad meer over ambtenaren. Elke keer blijkt maar weer dat hun collectieve geheugen onmisbaar is in onze maatschappij. Een brief van minister Stef Blok aan de tijdelijke Kamercommissie huizenprijzen is het meest recente bewijs van deze onwrikbare waarheid. Natuurlijk weten Binnenhofvorsers dat de rijksoverheid zich hoe langer hoe minder met de […]

Over mijn lippen geen kwaad meer over ambtenaren. Elke keer blijkt maar weer dat hun collectieve geheugen onmisbaar is in onze maatschappij.

Een brief van minister Stef Blok aan de tijdelijke Kamercommissie huizenprijzen is het meest recente bewijs van deze onwrikbare waarheid.

Natuurlijk weten Binnenhofvorsers dat de rijksoverheid zich hoe langer hoe minder met de woningmarkt bemoeit. Waar, zo verzucht menig ouder vorser dagelijks, zijn de debatten gebleven over de woningbouw tussen Hans van den Doel en Hans Wiegel, het beruchte geHans, of tussen Pol de Beer en Pam Cornelissen die Marcel van Dam de opmerking ontlokten dat het wel een oorlog in Zuid-Oost-Azië leek, Pol Bot tegen Pam Dom.

Vreugdevolle tijden zullen nu terugkeren. In eerder gememoreerd schrijven van Blok legt de bewindsman nog eens uit hoe goed het Vinex-beleid is geweest met de woningbouwafspraken die werden gemaakt. Eindelijk zouden die afspraken ruim vijftig jaar na afloop van de Tweede Wereldoorlog een einde maken aan het woningtekort.

Helaas, zo constateert Neerlands collectief geheugen. Aan het einde van de Vinexperiode bleek het woningtekort in de stedelijke regio’s hoger dan beoogd, meer dan 2 procent. Dat komt, zo luidt de verklaring omdat de woningbehoefte is toegenomen met 100.000 ten opzichte van de berekende behoefte.

Het gevolg laat zich raden, de rijksoverheid trok zich nog verder terug uit de woningbouw. En wat doe je als geen verantwoordelijkheid draagt, dan maak je er een zootje van. Gemeenten denken inmiddels al weer met weemoed terug aan de tijd dat ze zelf nog woningbedrijven hadden. Niet langer afhankelijk van die wispelturige corporaties die het niet kunnen hebben dat ze 1,75 miljard moeten stoppen in de schier bodemloze schatkist.

Let nu echter goed op. Elke rechtgeaarde volksvertegenwoordiger zal nu onmiddellijk een spoeddebat aanvragen met Blok. Daarbij zal hij gedwongen worden weer verantwoordelijkheid te nemen. Leve die goede ouwe tijd.

Reageer op dit artikel