nieuws

Groninger cultuurcentrum leunende kolos met sleutelgat

bouwbreed Premium

Met de bouw van het Groninger Forum realiseert BAM regio Noord een “stedelijk icoon van formaat”, een centrum waarin “cultuur en informatie, geschiedenis en actualiteit elkaar ontmoeten”.

De 45 meter hoge kolos met een ondergrondse parkeerkelder van vijf lagen wordt opgebouwd uit twee betonkernen, die met een stalen hoofddraagconstructie bovenin tegen elkaar aan lijken te leunen. Daardoor ontstaat ruimte voor een bijzonder glazen atrium, in de volksmond al aangeduid als “het sleutelgat”, zegt omgevingscoördinator Mark de Vries van BAM.

Met tien verdiepingen boven maaiveld en een vloeroppervlakte van circa 34.000 vierkante meter biedt het Groninger Forum vanaf 2017 onderdak aan onder andere de art-house bioscoop Forum Images met een aantal zalen en een filmcafé, de Openbare Bibliotheek Groningen en museumzalen voor de oudheidkundige collectie van het Groninger Museum. Het restaurant op de bovenste verdieping biedt volgens opdrachtgever gemeente Groningen “een spectaculair uitzicht over de stad”. Op de begane grond is ruimte voor een terras. Het ontwerp van NL Architects uit Amsterdam zal de skyline van de Groninger binnenstad vanaf medio 2016 veranderen.

Het gehele ontwerp van het gebouw wordt uitgewerkt in een BIM-model, waarbij aannemer BAM nauw samenwerkt met constructeur ABT en installatietechnisch adviseurs Huisman & Van Muijen en DGMR. Voor de verwarming en koeling van het gebouw wordt gebruikgemaakt van een duurzame wko-installatie. Vooral de klimaatbeheersing van de museumzalen vraagt bijzondere aandacht, omdat hier aan de hoogste klimaatklasse wordt voldaan. Een gebouwmanagementsysteem stuurt en monitort de installaties voor klimaat, verlichting en beveiliging.

De ruimte op de bouwplaats in de historische binnenstad is zeer beperkt. Logistiek en veiligheid vragen dan ook bijzondere aandacht en zorg. Met eigen werknemers, onderaannemer en omwonenden heeft BAM afspraken gemaakt. Speciale voorkeursroutes voor leveranciers en het gebruik van een satellietbouwplaats voor de opslag van bouwmaterialen moeten overlast beperken en verhindering van het bouwproces voorkomen.

Voor de realisatie van de ondergrondse parkeergarage heeft BAM inmiddels zo’n 270 meter aan diepwandpanelen met een diepte tot 27 meter gemaakt. Op maaiveldhoogte staan nu een grote Hitachi-stelling en twee kleine ankerboormachines, die de 346 benodigde Gewi-trekankers en 193 boorpalen in de grond brengen. De vloer van de bouwkuip zal medio september worden uitgevoerd in onderwaterbeton.

Reageer op dit artikel