nieuws

Funderingsonderzoek zonder graven

bouwbreed

Door trillingen op te wekken op straat hoopt het ingenieursbureau van de gemeente Rotterdam de staat van de funderingen van panden te kunnen vaststellen. Dat voorkomt tijdrovend graafwerk.

Methode becijfert hoe pand opgewekte trillingen opvangt

D e methode is doorgedrongen tot de finale van de Gouden Blikopener, een interne ideeënwedstrijd van de gemeente Rotterdam. Of het die wedstrijd nu wint of niet, volgens geotechnisch adviseur Don Zandbergen gaat Ingenieursbureau van gemeente Rotterdam sowieso door met de ontwikkeling.

Het idee dat Zandbergen met zijn collega André Opstal inbrengt is dat trillingen in de ondergrond door panden met een rotte paalfundering anders worden opgevangen dan die met een goede stijve fundering.

Met één of meer generatoren op straat willen zij trillingen opwekken in het bereik van 10 tot 20 hertz. Trillingsmonitors aan de gevels geven aan hoe die trillingen worden doorgegeven. Zo kunnen in één meting gemakkelijk tien of meer huizen worden opgemeten. Uit het verschil in respons kan worden opgemaakt waar er iets aan de hand is met de fundering en waar niet.

Om dat definitief vast te stellen en de metingen te ijken zal er dus af en toe wel graafwerk nodig zijn om de fundering bloot te leggen en het hout te onderzoeken. Maar dat hoeft niet meer bij elk huis afzonderlijk. De methode is bij uitstek geschikt voor huizen gebouwd in de eerste helft van de vorige eeuw. Toen werden rijtjeshuizen individueel ontwikkeld en tegen elkaar aangebouwd. De bouwwijze en fundering van twee buren kon soms radicaal verschillen. Het ene huis kreeg een souterrain, het andere niet. Ook de diameters van de palen en de manier waarop de funderingsbalken waren aangebracht varieerde van huis tot huis.

In het basisidee van Opstal en Zandbergen liepen ze met een stratenmakerstrilplaat door de straat. Maar dat leverde niet de gewenste resultaten, want die apparaten genereren trillingen in het gebied tussen 80 en 100 hertz, waar trillingen tussen 10 en 20 ideaal zijn. Trillingsgeneratoren zijn tegenwoordig echter kant-en-klaarproducten, net als de trillingsopnemers. Voor een paar honderd euro per pand kan volgens Zandbergen een betrouwbaar beeld van de staat v an funderingen worden verkregen. Het traditionele onderzoek komt al gauw op zo’n 5000 euro te staan.

Reageer op dit artikel